Συνεντεύξεις

Λάμπρος Φισφής: Η κωμωδία είναι η προσωπική οπτική ματιά που βλέπει ο καθένας τον κόσμο

Λάμπρος Φισφής: Η κωμωδία είναι η προσωπική οπτική ματιά που βλέπει ο καθένας τον κόσμο
Ο Λάμπρος Φισφής μιλά στο pagenews.gr για το βιβλίο του, το stand up comedy και τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια.

Έναν μόλις μήνα από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Τετράδιο Κωμωδίας» από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη, ο Λάμπρος Φισφής κάνει πανελλαδική εκστρατεία μετάδοσης γέλιου.

Έχουμε γελάσει μέχρι δακρύων με τα αστεία του, με τον βιτριολικά εύστοχο σχολιασμό του για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και γύρω μας.

Έχουμε φύγει από το θέατρο πιο ανάλαφροι, ακόμη κι αν η μέρα μας ήταν γεμάτη βαρίδια και έχουμε σταματήσει στη ζούλα τη δουλειά για να δούμε το καινούριο βιντεάκι του στο YouTube.

Τώρα μπορούμε να τον έχουμε και δίπλα στο κομοδίνο μας. Κάτι σαν ηρεμιστικό για πριν τον ύπνο. Ή στη βιβλιοθήκη -κάτι σαν εγχειρίδιο κατά της μελαγχολίας κόντρα στα δύσκολα.

Γιατί μιλάμε τόση ώρα; Για τον Λάμπρο Φισφή, τον φοβερό και τρομερό stand-up κωμικό και για το βιβλίο του «Τετράδιο Κωμωδίας» που κυκλοφορεί από τις ολοκαίνουριες εκδόσεις «Πρώτη Ύλη» στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια συλλογή από ιδέες, σκέψεις και παρατηρήσεις του Λάμπρου για τις λεπτομέρειες -τόσο μικρές και τελικά τόσο μεγάλες, που μας συνδέουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να τον προσεγγίσω για να τα πούμε για λογαριασμό του pagenews.gr.

Προσωπικά του εύχομαι να σαρώσει το βιβλίο σε πωλήσεις…

Λάμπρο πώς αποφάσισες να γράψεις το βιβλίο «Τετράδιο Κωμωδίας» και τι πραγματεύεται;

Είναι μια συλλογή από 32 διαφορετικά κωμικά κείμενα για τα απλά πράγματα της καθημερινότητας που μας ενώνουν. Στόχος είναι να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει τον αναγνώστη. Αυτό είναι και πάντα ο στόχος μου σε ότι κάνω. Τα θέματα είναι πολλά και ποικίλα οπότε πιστεύω ότι όλοι θα βρουν κάτι με το οποίο θα ταυτιστούν.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να γραφτεί ένα βιβλίο; Χρειάζεται τεχνική ή απλά ρέει στον υπολογιστή η σκέψη και οι εικόνες που έχεις στο μυαλό σου;

Για μένα όπως και με ό,τι άλλο έχω κάνει που αφορά γράψιμο το βασικό είναι η πειθαρχία. Το να σηκωθείς κάθε μέρα και να κάτσεις για «Χ» αριθμό ωρών και να δουλέψεις. Κάποιες μέρες θα βγει κάτι και κάποιες όχι. Αλλά το να περιμένεις τη θεία έμπνευση ποτέ δε δούλεψε για εμένα.

Υπάρχει δεύτερη σκέψη να γίνει μεταφορά θεατρική ή τηλεοπτική το εν λόγω βιβλίο;

Δεν νομίζω ότι είναι τέτοιου τύπου βιβλίο που θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτική μεταφορά. Σίγουρα όμως πολλά από τα κείμενα είναι γραμμένα σαν stand up comedy οπότε θα μπορούσαν να είναι στο θέατρο.

Ποιο είναι το κοινό που ιδανικά θα επιθυμούσες να αγοράσει από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων το νέο σου συγγραφικό εγχείρημα;

Όλοι. Νομίζω ότι τα θέματα για τα οποία έχω γράψει είναι καθημερινά βιώματα όλων μας. Όπως και στις παραστάσεις stand up comedy που κάνω έχω όλες τις ηλικίες θα ήθελα και το βιβλίο να έχει όλα τα κοινά.

Η κωμωδία είναι η στρεβλή ματιά της αλήθειας;

Ακούγεται υπέρ ψαγμένο αυτό οπότε θα πω ναι. Για μένα θα έλεγα ότι είναι η προσωπική οπτική ματιά που βλέπει ο καθένας τον κόσμο.

Έχοντας υπάρξει δημιουργός , σεναριογράφος, παρουσιαστής και ηθοποιός επιτυχημένων εκπομπών και σειρών όπως «Κάψε το σενάριο» (Mega), «Η γενιά των 592 ευρώ» (Mega), “Big Talk” (Netwix), comedy show Κ.Τ.Σ reloaded (YouTube) πιστεύεις πως αν έφευγες στο εξωτερικό όπως η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Πάνος Βλάχος θα είχες περισσότερες ευκαιρίες για ανάδειξη; Αν «ναι» θα έμενες για πάντα εκτός Ελλάδος προκειμένου να εκτοξεύσεις την καριέρα σου;

Εγώ τα έκανα λίγο ανάποδα τα πράγματα. Ξεκίνησα στο εξωτερικό όπου δούλευα στην Β. Ευρώπη (Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Σκωτία) για 4 χρόνια και μετά γύρισμα στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι η κουλτούρα του χιούμορ είναι σχεδόν σαν γλώσσα. Ο κάθε λαός έχει τη δική του. Μπορείς να μάθεις την κουλτούρα- χιούμορ μιας άλλης χώρας αλλά εγώ πάντα θα προτιμάω να παίζω και γράφω για την κουλτούρα- χιούμορ στην Ελλάδα.

Είσαι ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του θεάτρου Άβατον και του Athens Comedy Festival. Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα της κρίσης να γεμίσει ένα θέατρο;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί ασχολούμαι με την κωμωδία και αυτή την περίοδο το stand up comedy είναι κάτι που το κοινό έχει αγκαλιάσει. Τα θέατρα γεμίζουν πιο εύκολα απ’ ό,τι παλιά και ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Την πρώτη χρονιά το φεστιβάλ είχε 1.200 άτομα, την δεύτερη 6.000 άτομα και την τρίτη 12.000 άτομα. Η άνοδος είναι τεράστια. Παρόλα αυτά το να γεμίσεις ένα θέατρο σε καθημερινή βάση και για όλη την σεζόν παραμένει ένα συνεχές άγχος.

Θα δημιουργούσες μια πλατφόρμα καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και θεάτρου με αντίστοιχους καλλιτέχνες στο εξωτερικό στα πλαίσια γνωριμίας και ανταλλαγής ιδεών με την ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και τις νέες γενιές καλλιτεχνών;

Αυτό θα ήταν μια πολύ ωραία ιδέα. Γενικά η επαφή με το εξωτερικό είναι από τα πιο καλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης αλλά και γενικός όλοι μας. Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα είναι όποτε μπορώ να πηγαίνω κάπου στο εξωτερικό και να βλέπω παραστάσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, πρότεινε καλλιτεχνικούς διευθυντές χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το Λύκειο στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας (ΔΗΠΕΘΕ). Θα ήθελα να το σχολιάσεις.

Όχι. Κουράστηκα ήδη μόνο που διάβασα την ερώτηση.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Είμαστε στο θέατρο Ζήνα με το Δημήτρη Μακαλιά και τον Ζήση Ρούμπο με το Tailor Made Comedy.

Ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show όπου το κοινό αποφασίζει τα πάντα.

Επίσης είμαστε οι τρείς μας και στο youtube στο κανάλι μου με το ΚΤΣ reloaded.

Ακόμα περιοδεύω με το βιβλίο μου «Τετράδιο Κωμωδίας» σε βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα.

Και τέλος από μέσα Δεκέμβρη ξεκινάω στο θέατρο Ζήνα το 3ο solo stand up comedy show μου.

Λίγα λόγια για το Λάμπρο

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1983. Άρα, για κακή του τύχη, είναι Δίδυμος.

Είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης, παρότι δεν πήγε ποτέ να παραλάβει το πτυχίο του.

Το 2006, ζώντας στο Άμστερνταμ, άρχισε να ασχολείται με το stand-up comedy.

Ταυτόχρονα, για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, έκανε διάφορες δουλειές, όπως ξεναγός με βάρκα, μεταφραστής ιστοσελίδας γνωριμιών για gay, βοηθός μάγειρα, ταξιθέτης σε σινεμά κ.ά..

Το 2008, η προσπάθειά του να γίνει κωμικός αναγνωρίστηκε και έλαβε την πρώτη του αμοιβή, που ήταν μία μπίρα.

Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με την κωμωδία.

Είναι ο δημιουργός και παρουσιαστής του comedy show «Κάψε το σενάριο» (Mega), ο σεναριογράφος της κωμικής σειράς «Η γενιά των 592 ευρώ» (Mega), ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού “Quizdom The Show” (Alpha), ο δημιουργός της διαδικτυακής σειράς “Big Talk” (Netwix) και του comedy show Κ.Τ.Σ reloaded (YouTube).

Έχει παρουσιάσει 2 μονολόγους stand-up comedy «Να Ένας Σοφός» και «Δες το Θετικό», έγραψε και συν-σκηνοθέτησε την επιθεώρηση «Τι ζούμε», είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας κωμικού αυτοσχεδιασμού «Κωμικό ΜΠΟΥΜ», ενώ από το 2015 είναι ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του θεάτρου Άβατον και του Athens Comedy Festival.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments