Ελλάδα

Χάκαραν τα Everest και τα Goody’s: To ποσό που απέσπασαν

Χάκαραν τα Everest και τα Goody’s: To ποσό που απέσπασαν
Την πάτησαν Everest και Goody's.

Θύμα χάκερς έπεσαν οι ταμειακές μηχανές των Everest και Goody’s αλλά επίσης και τιμολόγια για τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ. Ωστόσο, όλη η ιστορία τελείωσε αφού πληρώθηκαν 75.000 ευρώ σε bitcoin.

Το εν λόγω περιστατικό,  αποτελεί την πρώτη κυβερνοεπίθεση σε ελληνική εταιρεία για λύτρα και αφορούσε τη Vivartia, του ομίλου MIG που έχει τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ, αλλά και τις αλυσίδες Everest και Goody’s.

Υπάλληλοι και στελέχη της Vivartia πήγαν στο γραφείο για δουλειά και διαπίστωσαν ότι τα κομπιούτερ ανοίγοντας είχαν μαύρη οθόνη και τους ζητούσε password που δεν μπορούσαν να βάλουν.

Διαπιστώθηκε από τους τεχνικούς ότι κάποιοι είχαν μπει στο πληροφορικό σύστημα είχαν πάρει τον έλεγχο σε όλα, από οικονομικά στοιχεία μέχρι και παραγγελίες.

Αμέσως, εστάλη ένα email από τους χάκερς οι οποίοι ζητούσαν 75.000 ευρώ σε Βitcoin για να επιστραφεί το password. Γιατί τα ζήτησαν σε Bitcoin; Είναι απλό. Διότι οι συναλλαγές γίνονται χωρίς να μεσολαβεί τράπεζα.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι σε μερικά καταστήματα  δεν δούλευαν οι ταμειακές μηχανές, ενώ στις παραδόσεις των προϊόντων στα σημεία πώλησης, οι υπάλληλοι εξέδιδαν επιτόπου τιμολόγιο με φορητό υπολογιστή.

Καταληκτικά, να αναφερθεί ότι  οι περιπτώσεις που χάκερς μπλοκάρουν συστήματα και ζητούν χρήματα για να τα απελευθερώσουν, είναι πια συχνές στην Ελλάδα, αλλά σε μεγάλη εταιρία έγινε πρώτη φορά κάτι τέτοιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments