Πολιτισμός

Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συγγραφέας

Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συγγραφέας
Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου βραβευμένου συγγραφέα.

Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Στις 14 Νοεμβρίου 2018, στην Αθήνα, έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συγγραφέας Φιλοκτήτης Διακομανώλης, ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Φιλοκτήτης Διακομανώλης γεννήθηκε το 1946 στη Σάμο. Ήταν οικονομολόγος και συγγραφέας. Είχε ασχοληθεί με το μεγάλο οντολογικό ζήτημα της ύπαρξης του Θεού και της δημιουργίας του κόσμου, για περισσότερα από τριάντα χρόνια, μελετώντας –με αδογμάτιστη σκέψη– όλες τις θέσεις της θεολογίας και των σχετικών επιστημών.

Το δοκίμιό του «Υπάρχει Θεός; – Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το Θεό;» (εκδ. Ιωλκός, 2014) κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών (Κοινού) στην κατηγορία «Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία» των Βραβείων Βιβλίου Public 2015. Το 2017 κυκλοφόρησε το πολιτικό μυθιστόρημά του «Η δίκη των πρωθυπουργών» (εκδόσεις Ιωλκός).

Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Η συνέντευξή του για τον Θεό και τις θρησκείες

Πριν από τρία χρόνια ο Φιλοκτήτης Διακομανώλης είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Καρφί” με αφορμή το δοκίμιο “Υπάρχει Θεός; – Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το Θεό;”, που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει.

«Οι θρησκείες ευθύνονται για τα δεινά των λαών και αποτελούν ανθρώπινες επινοήσεις. H θρησκεία είναι μπροστά μας, σε κάθε βήμα της ζωής μας. Γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, μνημόσυνα, ευχέλαια, εγκαίνια, ορκωμοσίες, ονομαστικές εορτές».

«Αν υπάρχει Θεός, είναι ένα υπέρτατο πνεύμα απολύτως διαφορετικό με οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αποκλείεται να εμφορείται από φτηνές, ανθρώπινες αντεκδικητικές διαθέσεις. Ένα εγωκεντρικό, δηλαδή, ον όπως το παρουσιάζουν οι θρησκείες του κόσμου. Ένα τέτοιο αδιατάρακτο ον, αποκλείεται να εκλαμβάνει ως ασέβεια την αμφισβήτηση και την άρνηση ακόμα, εφόσον ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος να αμφισβητεί και να ερευνά οτιδήποτε δεν τον πείθει. Είμαι πεπεισμένος λοιπόν ότι η άρνηση του Θεού είναι δικαίωμα, όπως είναι και η πίστη», είχε πει “Στο Καρφί”.

Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Αν υπάρχει Θεός είναι σίγουρα ορθολογιστής

Και είχε προσθέσει σ’ εκείνη τη συνέντευξη: «Αν υπάρχει Θεός, είναι σίγουρα ορθολογιστής. Αποκλείεται να επιθυμεί να γράφουμε τις αντωνυμίες που τον αφορούν με κεφαλαίο γράμμα, ούτε να τον λατρεύουμε με γονυκλισίες, καντήλια, θυμιάματα, προσευχές, τρεμάμενες φωνές και τάματα.

Όλα αυτά θα πρόσβαλαν βάναυσα τον οποιονδήποτε… σοβαρό Θεό, αν πράγματι υπάρχει. Αν υπάρχει κάποια δημιουργική δύναμη (πείτε το Θεός), έχουμε τόσες πιθανότητες να γνωρίζουμε κάτι για τη δύναμη αυτή, όσες πιθανότητες έχει ένας μπακαλιάρος στα βάθη του ωκεανού, να γνωρίζει το Πυθαγόρειο θεώρημα».

Φιλοκτήτης Διακομανώλης: Η εκκλησία αποτελεί βαρίδι της κοινωνίας

Τις τελευταίες μέρες και μετά από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, το θέμα της εκκλησίας έχει έρθει στην επικαιρότητα. Ποια ήταν η άποψη του Φιλοκτήτη Διακομανώλη για την εκκλησία;

Ειλικρινά πιστεύω ότι η εκκλησία αποτελεί ένα βαρίδι της κοινωνίας. Είναι μια διαχρονική εκμεταλλευτική σέκτα, άμεσα συνδεδεμένη με τις εξουσιαστικές ελίτ, γι’ αυτό και ποτέ δεν μπόρεσε να την ακουμπήσει κανείς. Σίγουρα δεν ισοπεδώνω τους πάντες και τα πάντα. Δεν είμαι δογματικός, ούτε απόλυτος. Υπάρχουν νηφάλιοι ιεράρχες που τους εκτιμώ. Όπως για παράδειγμα ο σημερινός προκαθήμενος της Ελληνικής εκκλησίας. Υπάρχουν όμως πάντα και οι ταλιμπάν της εκκλησίας που αποτελούν τον κραταιό της πυρήνα. Κάτι μισαλλόδοξοι τύποι που προκαλούν σε μονομαχίες με αγιασμό και αφορίζουν κάθε διαφορετικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments