Ελλάδα

Παιδιά σε κλουβιά: Άτομα με αναπηρία ζουν στην “απόλυτη” φυλακή στα Λεχαινά (pics)

Παιδιά σε κλουβιά: Άτομα με αναπηρία ζουν στην “απόλυτη” φυλακή στα Λεχαινά (pics)
Εικόνες ντροπής στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας. Παιδιά ζουν σαν φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά. Η ιστορία της 18χρονης τυφλής χωρίς… όνομα.

Ανατριχίλα προκαλούν οι εικόνες από τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας. Παιδιά, αλλά και ενήλικες ζουν μέσα σε κλουβιά, στο μέγεθος ενός κρεβατιού.

Σημειώνεται ότι τις τραγικές συνθήκες είχε μεταδώσει πριν λίγο καιρό το βρετανικό BBC, κινητοποιώντας ακόμα και τη συγγραφέα του «Χάρι Πότερ», J. K. Rowling, η οποία δημιούργησε μια ΜΚΟ για να αλλάξει η εικόνα στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, χάρη στην παρέμβαση της Βρετανίδα συγγραφέως πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Σύμφωνα με το “Έθνος” η  J. K. Rowling, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που ζούσαν στα «κλουβιά της ντροπής».

Από τους 36, οι 30 μπόρεσαν να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, άφησαν πίσω τους το κλουβί, αλλά ο κίνδυνος να επιστρέψουν σε αυτό είναι μεγάλος.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο το πρόγραμμα λήγει. Στα Λεχαινά υπάρχουν ακόμη έξι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Αν το πρόγραμμα λήξει θα κινδυνέψουν και αυτά, αλλά και οι υπόλοιποι 30 να επιστρέψουν στα κλουβιά.

Να θυμίσουμε ότι, πριν από σχεδόν έναν χρόνο  η κυβέρνηση, δια στόματος των υπουργών Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου είχε εξαγγείλει την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνταν στα Λεχαινά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.

Σύμφωνα πάντα με το «Έθνος» έχει εγκριθεί ένα κονδύλι 8,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει υπάρξει και ΚΥΑ για εκπόνηση σχεδίου, όμως ούτε σχέδιο έγινε, ούτε και τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν.

Ο κίνδυνος όμως για τα παιδιά του ιδρύματος να γυρίσουν πίσω στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης είναι ορατός. Ανάμεσα στα έξι παιδιά που δεν έχουν καταφέρει να… βγουν από το κλουβί είναι ένα 18χρονο κορίτσι που ζει στο κλουβί επί επτά χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα δεν άκουγε καν το όνομά της, ενώ είναι και τυφλή. Όπως είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, το κορίτσι αυτό ήταν απλά τυφλό. Όταν άρχισε να πέφτει και να χτυπάει το έβαλαν σε κλουβί, χωρίς κάποιος να του μάθει να μιλάει, χωρίς να του μάθει το όνομά του, χωρίς να το αφήσει να πάει σχολείο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δόθηκε σκληρός αγώνας για να τη μάθουν να ακούει στο όνομά της και πλέον βγαίνει μία με δύο φορές την ημέρα εκτός κλουβιού. Κάποιες φορές πέφτει, αλλά οι γιατροί της κάνουν ράμματα και δεν την κρατούν φυλακισμένη μέσα στο κλουβί.

Το 18χρονο κορίτσι και όλοι οι υπόλοιποι που ως την παρέμβαση της ΜΚΟ της Rowling ήταν κλειδωμένοι σε κλουβιά, δεμένοι στα κρεβάτια οι ναρκωμένοι με φάρμακα κινδυνεύουν να επιστρέψουν στον εφιάλτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments