Αθλητισμός

Ποιος Τζόρνταν; Αυτός ο παίκτης του ΝΒΑ είχε πάνω από 50 πόντους μέσο όρο τη σεζόν και 100 πόντους σε ένα παιχνίδι

Ποιος Τζόρνταν; Αυτός ο παίκτης του ΝΒΑ είχε πάνω από 50 πόντους μέσο όρο τη σεζόν και 100 πόντους σε ένα παιχνίδι
Ο παίκτης του NBA που τα κατορθώματά του δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους.

Δίχως καμία αμφιβολία, είναι ένας παίκτης που άφησε το στίγμα του στην ιστορία του μπάσκετ και δικαίως συγκαταλέγεται στο κλαμπ των… μεγάλων. O λόγος για τον θηριώδη, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Σε μία εποχή που το ΝΒΑ φιλοξενείτο σε μικρά ταπεινά γυμναστήρια, χωρίς τηλεοπτική -ή ακόμη και φωτογραφική- κάλυψη, τα κατορθώματα του «Wilt the stilt» άγγιζαν τα όρια του θρύλου.

Και μερικές φορές τα ξεπερνούσαν: οι 100 πόντοι σε ένα ματς του 1962, τα 55 ριμπάουντ σε ένα άλλο, ένα χρόνο νωρίτερα, τα αμέτρητα μπλοκ (στην κυριολεξία αμέτρητα, αφού τα χρόνια εκείνα δεν καταγράφονταν από την… πρωτόγονη στατιστική), οι 50,4 πόντοι μ.ο. της περιόδου 1961-62, τα 27,2 ριμπάουντ μ.ο. της σεζόν 1960-61, είναι ρεκόρ που παραμένουν και λογικά θα παραμείνουν ακατάρριπτα.

Όπως και το απίστευτο νούμερο των 48,5 λεπτών συμμετοχής ανά αγώνα της περιόδου 1961-62: σύμφωνα με έναν υπολογισμό του «basketball-reference», αυτός ο μέσος όρος σημαίνει ότι ο Τσάμπερλεϊν απουσίασε από οκτώ αγωνιστικά λεπτά των Φιλαδέλφεια Ουόριορς σε ολόκληρη την κανονική περίοδο!

Σταμάτησε το μπάσκετ στα 37 του, έχοντας κερδίσει ένα πρωτάθλημα με τους Philadelphia 76ers και ένα με τους Los Angeles Lakers. Επιπλέον ανακηρύχθηκε MVP το 1960 και άλλες τρεις διαδοχικές σεζόν, από το 1966 μέχρι και το 1968.

Ο Τσάμπερλεϊν “έφυγε” νωρίς, στα 63 του χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1999. Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς και πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του NBA και συνολικά του μπάσκετ.

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η προσφορά του ήταν παρόμοια με εκείνη των Bill Russell, Magic Johnson και Michael Jordan.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments