Πολιτική

Εκλογές 2019: Δημοσκόπηση βόμβα από «δεξιά» εφημερίδα – Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

Εκλογές 2019: Δημοσκόπηση βόμβα από «δεξιά» εφημερίδα – Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ
Εκλογές 2019: H δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πελοπόννησος» δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή μονάδα.

Εκλογές 2019: H δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πελοπόννησος», παραδοσιακής εφημερίδας της συντηρητικής παράταξης από την Πάτρα, δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή μονάδα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι ΝΟΔΕ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στην Πάτρα και την ερώτηση «Εάν είχαμε αύριο βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 18% έναντι 17,5% της ΝΔ.

Στο τέλος του Νοεμβρίου του 2018, έξι μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου ’19 για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, η πρόθεση ψήφου σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών στο Δήμο Πατρέων μας δίνει πολύ υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου.

Συγκεκριμένα το 29,6% είτε δεν έχει αποφασίσει (το μεγαλύτερο μέρος είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015), είτε δεν απαντά, είτε δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Το 18% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 17,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα με πρόθεση να το ψηφίσει το 5,6% των δημοτών της Πάτρας και ακολουθούν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με 5,2% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 3%.

Ποσοστά μικρότερα του 3% συγκεντρώνουν η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ με 1,5%, η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με 1,4%, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με 1,3% και το ΠΟΤΑΜΙ με 1,2% (ποσοστά που στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται υποεκτιμημένα καθώς οι ψηφοφόροι τους είτε δεν συμμετέχουν σε αυτές, είτε δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους).

Όταν κάνουμε αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,1% επί του εκλογικού σώματος, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,3%, ενώ 3 ακόμα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό ≥ 3%.

ΠΡΟΦΙΛ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφοροποιήσεις του προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων από την πρόθεση ψήφου (όπου το δείγμα το επιτρέπει) στους άνδρες και στις γυναίκες ψηφοφόρους αλλά και στους ψηφοφόρους διαφορετικών ηλικιών.

Η αναλογία ανδρών και γυναικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ καταγράφεται αυξημένη για τους άνδρες καθώς το 54,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 53,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι άνδρες. Στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ είναι αντίστροφη η εικόνα με το 56% των ψηφοφόρων του κόμματος (από την πρόθεση ψήφου) να είναι γυναίκες.

Σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ είναι άνδρες (69,6%) ενώ περισσότερες είναι οι γυναίκες που δηλώνουν αναποφάσιστες ως προς το κόμμα που πρόκειται να ψηφίσουν σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA RC A.E.

ΑΝΑΘΕΣΗ: Συνδρομητική έρευνα.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο.

ΔΕΙΓΜΑ: Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 449 ψηφοφόρους του Δήμου Πατρέων, άνδρες και γυναίκες 17 ετών και άνω. Πραγματοποιήθηκε στρωματοποιημένη δειγματοληψία κατά καποδιστριακούς δήμους με χρήση quota σε φύλο και ηλικία.

Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς τις εθνικές εκλογές 2015.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 14-22/11/2018. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρουσιάζονται για λόγους συγκρίσεων τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η DATA RC 23-31/10/2018 σε δείγμα 602 ψηφοφόρων του Δήμου Πατρέων. Το δείγμα είχε σταθμιστεί ως προς τις εθνικές εκλογές 2015.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments