Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2018 αίτηση: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Κοινωνικό μέρισμα 2018 αίτηση: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι
Κοινωνικό μέρισμα 2018 αίτηση: Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της εβδομάδας.

Κοινωνικό μέρισμα 2018 αίτηση: Δημοσιεύτηκε ο νόμος που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα 2018, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την έκδοση της ΚΥΑ που θα προβλέπει ποσά, κριτήρια και όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Τάγαρης, η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ όπως ήταν γνωστό ως τώρα, επρόκειτο να ανοίξει σήμερα Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.

Κοινωνικό μέρισμα 2018 αίτηση: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

  • Θα πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία που έχει ανακτήσει το σύστημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το ασφαλιστικό ταμείο των δικαιούχων, κατόπιν εξουσιοδότησής των ιδίων. Αν παρατηρηθούν λάθη, όμως λάθος ΑΦΜ ή διεύθυνση κατοικίας, θα πρέπει να αλλαχθούν με μία επίσκεψη στα ΚΕΠ.
  • Η πρόβλεψη περί φιλοξενουμένων (που ανεβάζει το καταβληθέν ποσό) καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο της οικογενειακής κατάστασης του αιτούντα, όπως αυτή αναγράφεται στο Ε1 για τα εισοδήματα του 2017. Σε περίπτωση που κάποια από τα αναγραφόμενα στοιχεία έχουν αλλάξει, θα πρέπει ο δικαιούχος να συμπληρώσει στους σχετικούς πίνακες όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Να σημειωθεί πως σημειώνει και τους συγγενείς εξ αίματος και τους απλούς φιλοξενουμένους.
  • Οι σπουδαστές, έως και την ηλικία των 25 ετών, λογίζονται ως προστατευόμενα μέληκαι συμπεριλαμβάνονται στην φορολογική δήλωση των γονέων τους, είτε ζουν είτε δεν ζουν μαζί τους. Άρα, δεν μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση. Πρέπει, επίσης, να υπογραμμισθεί πως τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ενδέχεται να μην είναι αναγραμμένα στη δήλωση των γονέων τους, θα πρέπει, όμως, να προστεθούν στα μέλη του νοικοκυριού. Η κίνηση αυτή θα αυξήσει το τελικό καταβληθέν ποσό.
  • Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, σημειώνεται πως το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψιν για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην λήψη του κοινωνικού μερίσματος είναι τοοικογενειακό. Ως οικογενειακό εισόδημα λογίζονται τα συνολικά ποσά, είτε φορολογούνται, είτε απαλλάσσονται από την φορολογία, είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, αλλά και το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν όλα τα μέλη του νοικοκυριού, όπως και κάθε μορφή χρηματικής μεταβίβασης. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προ των φόρων.
  • Όσον αφορά ταεπιδόματα αναπηρίας, συμπεριλαμβάνονται και αυτά στον υπολογισμό του εισοδήματος. Βέβαια, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία υπολογίζονται και σε περίπτωση που δύο νοικοκυριά έχουν την ίδια σύνθεση, εκείνο που θα περιλαμβάνει και κάποιο μέλος με προβλήματα αναπηρίας θα είναι το ευνοημένο.
  • Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει παντρευτεί ή χωρίσει εντός του 2018 μετά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης όμως, οι αρμόδιοι θα λάβουν υπόψιν τα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση που υπάρχουν στη δήλωση.
  • Δικαιούχοι του μερίσματος είναι και όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, έχουν υποβάλλει κανονικά τη φορολογική δήλωση του 2018 και πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
  • Να υπογραμμιστεί πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως δεν θα υπολογιστεί στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα με αποτέλεσμα να χαθούν – πιθανώς – άλλα επιδόματα που δικαιούται το νοικοκυριό (π.χ. επίδομα θέρμανσης)
  • Η περιουσιακή κατάσταση του αιτούντα θα προκύπτει από την τελευταία του φορολογική δήλωση. Άρα, οποιαδήποτε αγοροπωλησία ακινήτων έχει γίνει μετά την υποβολή της δήλωση δεν θα ληφθεί υπόψιν.
  • Τέλος, οι δικαιούχοι πρέπει να είναι προσεκτικοί αναφορικά με τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα κατατεθεί το ποσό. Σε περίπτωση που δεν έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, καλό θα ήταν να το κάνουν.

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι θα πάρουν τα χρήματα χωρίς αίτηση

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Αναστάσιος Τάγαρης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Έτσι, τις επόμενες μέρες οι πλατφόρμα θα «εγκαινιαστεί» με εκατομμύρια αιτήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ειδική κατηγορία πολιτών που θα λάβουν το Κοινωνικό μέρισμα 2018 χωρίς να κάνουν καμία απολύτως αίτηση.

Συγκεκριμένα, χωρίς αίτηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, θα πάρουν τα χρήματα όσοι είναι άνω των 70 ετών.

Τα άτομα αυτά, όπως είπε στην κρατική τηλεόραση θα πληρωθούν κανονικά τα χρήματα στις 14 Δεκεμβρίου μέσω μιας διαδικασίας που θα τρέξει αυτόματα.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι και συγγενείς των ατόμων αυτών είναι πως εάν η πληρωμή δεν γίνει στις 14 του μήνα τότε υπήρξε κάποιο πρόβλημα και έτσι θα χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία της αίτησης.

Κοινωνικό μέρισμα δικαιούχοι: Αναλυτικά τα κριτήρια

  • Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

  • Εισοδηματικά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

  • Απαραίτητη προϋπόθεση

Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, εφόσον έχουν υποχρέωση.

  • Εξαιρέσεις

Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα εξαιρεθούν νοικοκυριά με μέλη των οποίων στις τελευταίες τους δηλώσεις είχαν δηλώσει ότι έχουν:

-ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών -σκάφη αναψυχής -δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία -δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments