Διεθνή

Τερέζα Μέι: Με “ψαλιδισμένες” προσδοκίες στις Βρυξέλλες για το Brexit

Τερέζα Μέι: Με “ψαλιδισμένες” προσδοκίες στις Βρυξέλλες για το Brexit
Η Τερέζα Μέι πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την ΕΕ για το Brexit.

Η Τερέζα Μέι κατάφερε να επιβιώσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της.

Η Τερέζα Μέι πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την ΕΕ για την συμφωνία της για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να την “βοηθήσουν” να πείσει το κοινοβούλιό της.

Ωστόσο, την ίδια ώρα αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής.

Οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τηn Μέι για να εξετάσουν “τι μπορούν να της προσφέρουν”, εξήγησε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν “να βοηθήσουν” την Μέι, αλλά δεν ξέρουν πώς.

“Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας”, σημείωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.

Η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε χθες της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ.

Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.

H Τερέζα Μέι βγήκε «ζωντανή» απ’ την κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας κερδίζοντας την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι ήταν εχθρικοί με την συμφωνία Brexit που έφερε στο κοινοβούλιο.

Η Μέι έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών της, 117 ψήφισαν εναντίον της, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922», των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, ο Γκέιαμ Μπρέιντι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους.

Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.

Σύμφωνα με τον Guardian, ήταν μία συγκινητική συνεδρίαση και κάποιοι δάκρυσαν ακούγοντας τα όσα είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Μέι: «Ανανεωμένη αποστολή» για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments