Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Με 250 εκατομμύρια ευρώ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Με 250 εκατομμύρια ευρώ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη εδώ και καιρό, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη διάθεση κεφαλαίων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία και τέθηκε σε γραμμή εκκίνησης η διαβούλευση με τους φορείς για τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ειδικότερα, στη διάρκεια εκδήλωσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζκώστας προανήγγειλε τη διάθεση 130 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών και άλλων 120 εκατ. ευρώ, μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΚΜ σε δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την κατάρτιση και την έξυπνη εξειδίκευση.

Λέγοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη εδώ και καιρό, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο κ.Τζιτζικώστας επισήμανε: «προχωράμε στις δύο προαναφερόμενες δράσεις έχοντας κατορθώσει να ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά και θεσμικά εμπόδια».

Η εκδήλωση, πρόσθεσε, «είναι η εναρκτήρια ενημερωτική για τις συγκεκριμένες προσκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα  πραγματοποιήσουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με όλα τα επιμελητήρια,  έτσι ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, περισσότερες επιχειρήσεις για τις δράσεις που προκηρύσσουμε, για να μπορούν να συμμετέχουν».

Όπως διευκρίνισε, βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, «στα μέσα Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων, η οποία και θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες».

Στη συγκεκριμένη πρόσκληση, «και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ικανοποιούμε και ένα πάγιο αίτημα της αγοράς  και δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που διατηρούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι τα προαναφερόμενα προγράμματα και δράσεις θα συμβάλλουν σημαντικά στη «διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού προφίλ της επιχειρηματικής ταυτότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα δημιουργήσουν πολλές νέες, σταθερές θέσεις εργασίας».

Λέγοντας δε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί την πρώτη περιφέρεια που επέλεξε τον Ενδιάμεσο Φορέα την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ως άμεσο συνεργάτη, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει θα αναλάβει τη διαχείριση των δράσεών μας».

Υπενθύμισε ότι στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2014-2020, η ΠΚΜ μαζί με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο ωφελήθηκαν 1.358 επιχειρήσεις με 83 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας.

Οι προτεραιότητες στο ΕΣΠΑ 2021-2027

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ. Τζιτζκώστας τόνισε ότι προτεραιότητες της ΠΚΜ είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία μιας «εξυπνότερης» και καινοτόμου Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στην καινοτομία, την Έξυπνη Εξειδίκευση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και την υποστήριξη ειδικότερα, του τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Παράλληλα, στις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, συμπεριλαμβάνονται η απόδοση μιας χαμηλού διοξειδίου και πράσινης περιφέρειας, μέσα από την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και τις επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, η ολοκλήρωση των δικτύων, μέσω της βελτίωσης  της κινητικότητας και της διεύρυνσης της ευρυζωνικών συνδέσεων της περιφέρειας, η συνδρομή στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών δικαιωμάτων, ειδικά σε ότι αφορά την αγορά εργασίας και την ανεργία, την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και η βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε αστικές, αγροτικές και παράκτιες περιοχές μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες.

Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε εκ νέου το αίτημα προς τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την υποστήριξη όλων των φορέων στην ωρίμανση μελετών για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

«Είναι απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο, να προβλεφθούν και να διατεθούν πόροι από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε ωρίμανση μελετών για έργα που θα χρηματοδοτήσουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην προκύψει στην έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου, το κενό που υπήρξε σε κάθε προηγούμενη προγραμματική περίοδο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments