Γεύση

Σαμπάνια: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το αγαπημένο εορταστικό ποτό

Σαμπάνια: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το αγαπημένο εορταστικό ποτό
Η σαμπάνια είναι το ποτό των ημερών.

Η σαμπάνια (γαλλ. champagne) είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (γαλλ. Champagne) απ’ όπου πήρε και το όνομα της.

Ο όρος “σαμπάνια” χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για τον αφρώδη οίνο, αλλά πολλές χώρες τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για αφρώδεις οίνους που προέρχονται από την Καμπανία και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της διπλής ζύμωσης και παλαίωσης.

Τα μυστικά της είναι χιλιάδες και η γνώση τους προϋποθέτει εκτενή ενασχόληση με το ποτό που εφηύρε ένας καλόγερος και τυποποίησε μια χήρα!

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς.

Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά.

Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες.

Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

Σαμπάνια: Πώς να την επιλέξεις

Ανάλογα με το βαθμό γλυκύτητάς τους, οι σαμπάνιες χωρίζονται σε:

  • Extra Brut (λιγότερα από 6 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο).
  • Brut (λιγότερα από 12 γρ.).
  • Extra Dry (12 με 17 γρ.).
  • Sec (17 με 32 γρ.).
  • Demi-sec (32 με 50 γρ.).
  • Doux (50 γρ.).

Σαμπάνια: Πώς θα την προσφέρεις

Κρύα, αλλά όχι παγωμένη, τοποθετημένη σε σαμπανιέρα με πάγο.

Γεμίζεις κατά το ήμισυ το ποτήρι (το τέλειο ποτήρι για τη σαμπάνια είναι η «τουλίπα», το οποίο πλένεται μόνο με ζεστό νερό), οσμίζεσαι το περιεχόμενο και το πίνεις αργά.

Ξέχνα τον άσπρο πάτο.

Η μοναδική σαμπάνια που συνυπάρχει με παγάκια σε ποτήρι είναι η Moet Ice Imperial.

Με τι δεν ταιριάζει

Η σαμπάνια δε «δένει» με ζυμαρικά (με άσπρη ή κόκκινη σάλτσα), με το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας σε οποιαδήποτε μορφή, με ψητά ψάρια και με τη σοκολάτα.

Όσο ασυνήθιστο κι αν μοιάζει, συνοδεύει υπέροχα το σούσι και τα υπόλοιπα ασιατικά πιάτα, ενώ τα μεγάλα της «δεσίματα» είναι με τον αστακό, τις φράουλες και το φουαγκρά.

Πώς θα την ανοίξεις

Για να ανοίξεις σωστά μια σαμπάνια, βγάζεις το μεταλλικό κάλυμμα και προσεκτικά ξεσφίγγεις το σιδερένιο επιστόμιο που κρατάει το φελλό στη θέση του.

Με το ένα χέρι κρατάς σταθερό το φελλό, ενώ με το άλλο περιστρέφεις τη φιάλη.

Μόλις αισθανθείς ότι ο φελλός αρχίζει να ελευθερώνεται, αυξάνεις την πίεση και προσεκτικά τον αφαιρείς χωρίς να χυθεί αφρός από τη φιάλη.

Πώς θα την προφέρεις σωστά

Στη Γαλλία υπάρχουν 84 μεγάλοι οίκοι που παράγουν σαμπάνιες.

Κάποιες από αυτές εισάγονται και στη χώρα μας:

  1. Moet & Chandon: Μοέ ε Σαντόν
  2. Bollinger: Μπολενζέ.
  3. Taittinger: Τετενζέ.
  4. Roederer: Ρέντρερ.
  5. Mumm: Μιμ.
  6. Veuve-Clicquot: Βεβ Κλικό.
  7. Krug: Κριγκ.
  8. Piper-Heidsieck: Πιπέρ-Εϊντσιέκ.
  9. Perrier Jouët: Περιέ Ζουέ.
  10. Dom Perignon: Ντομ Περινιόν.
  11. Armand de Brignac: Aρμάν ντε Μπρινιάκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments