Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: “Μάχη” και… ξενύχτι στη Βουλή – Ποια είναι τα σίγουρα “ναι”

Συμφωνία των Πρεσπών: “Μάχη” και… ξενύχτι στη Βουλή – Ποια είναι τα σίγουρα “ναι”
Ώρα μηδέν στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συμφωνία των Πρεσπών: Με το κλίμα να μυρίζει ήδη… μπαρούτι κορυφώνεται σήμερα (24/1/19) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η αντιπολίτευση ήδη από χθες (23/1/19) ξεκίνησε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, απόψε αναμένεται νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με τον πρωθυπουργό να μπαίνει στο στόχαστρο.

Θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ουσιαστικά παραδέχθηκε  ότι οι συνταγματικές τροποποίησης των Σκοπίων βρίσκονται στον αέρα. Με βάση αυτό, τονίζεται ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Αντιπολίτευση κατήγγειλε το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Βουλή να συζητά μια τέτοια συμφωνία, δίχως να έχει στη διάθεσή της το τελικό ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας με τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν.

Αναμένεται επίθεση από Μητσοτάκη και λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς κατά Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα τόσο για το περιεχόμενο της Συμφωνίας όσο και για τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ωρών με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους. Με tweet του χθες είπε χαρακτηριστικά:

«Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ το βίντεο τελειώνει με το εξής γραπτό μήνυμα: «Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα όχι μόνο στους Μακεδόνες και ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και στην κρίση της ιστορίας».

Εκτός αυτού, μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η τοποθέτηση του πρώην κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου.

Τα σίγουρα “ναι” του πρωθυπουργού για τις “Πρέσπες”

Η έντονη φημολογία ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν επιβεβαιώθηκε και έτσι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί.

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης από την άλλη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Πώς προκύπτει αυτό;

Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υπολογίζει τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (που διαγράφτηκε από το ΚΙΝΑΛ) αλλά και τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι θα πουν το “ναι” στις “Πρέσπες”.

Συγκεκριμένα, στους 151 μπορεί να προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τα πρόσωπα που διαγράφτηκαν από τους ΑΝΕΛ. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Έτσι, εάν και οι τρεις υπουργοί πάνε προς την πλευρά της κυβέρνησης, τότε φτάνουμε τον αριθμό των 154 “ναι”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments