Πολιτισμός

Θανάσης Βέγγος: Βίντεο με τις καλύτερες ατάκες του [vid]

Θανάσης Βέγγος: Βίντεο με τις καλύτερες ατάκες του [vid]
Ο Θανάσης Βέγγος μας είχε χαρίσει στο παρελθόν στιγμές άφθονου γέλιου. Ας θυμηθούμε μερικές από τις κορυφαίες ατάκες του Έλληνα κωμικού.

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ταυτισμένος με τη φράση «καλέ μου άνθρωπε». Τόσο, που δεν δίστασε να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Για πολλούς είναι ο καλύτερος κωμικός που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα, ωστόσο και οι δραματικοί του ρόλοι αποδεικνύουν το ταλέντο και το χάρισμα που είχε στην υποκριτική.

Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.

Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο.

Γεννήθηκε το 1926 στο Νέο Φάληρο και ήταν μοναχοπαίδι. Μεγάλωσε φτωχικά και αναγκάστηκε από μικρός να βγει στο μεροκάματο. Εργάστηκε ως παγοπώλης, γαλατάς και σε εργαστήριο δερμάτων. Ο πατέρας του ήταν αγωνιστής της Αντίστασης και είχε χάσει τη δουλειά εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Μόλις ενηλικιώθηκε, ο Βέγγος έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο της Μακρονήσου, όπου ήρθε σε επαφή με τους εξόριστους καλλιτέχνες και το θέατρο.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του:

“Θυμάμαι, όταν ήμουν στη Μακρόνησο το ’49, στις παραστάσεις που οργάνωνε ο Νίκος Κούνδουρος, στο θεατράκι που είχαμε στο Δεύτερο Τάγμα. Με έβαζε και έπαιρνα το μικρόφωνο κι έλεγα ό,τι μου κατέβαινε στο μυαλό. Έκανα μιμήσεις, παρωδούσα διαφημίσεις για γυναικείες κρέμες, οτιδήποτε. Γελούσαν οι πάντες. Από πού κι ως πού εγώ αστείος, αναρωτιόμουνα μέσα μου… Εκεί πρωτοείδα θέατρο. Είδα τον Κατράκη και τους άλλους μεγάλους να παίζουν. Ο Κούνδουρος με είχε σταμπάρει και πίστευε ότι θα μπορούσα να παίξω και με έβαλε κι έκανα διάφορα, σαν κλόουν περισσότερο”.

Ο Θανάσης Βέγγος νοσηλευόταν από τις 19 Δεκεμβρίου 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου – εκεί απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του.

Ας θυμηθούμε μερικές αξέχαστες στιγμές που μας άφησε ως κληρονομιά ο “Καλός μας άνθρωπος”:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments