Πολιτική

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: Με “καυτή” ατζέντα στη γείτονα – Συνάντηση με τον Ερντογάν

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: Με “καυτή” ατζέντα στη γείτονα – Συνάντηση με τον Ερντογάν
Μετά από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, άρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Στην Τουρκία έφθασε σήμερα (5/2/19) στις 15:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, άρχισε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00 και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια από τις αίθουσες του Λευκού Παλατιού.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, η Μπέτυ Μπαζιάνα συναντήθηκε για τσάι με την σύζυγο του Τούρκου προέδρου, Εμινέ.

Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

-16:00 Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι. -16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας. -18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου. -19:30 Δείπνο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

  • 09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
  • 11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
  • 18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Οι στόχοι της Ελλάδας

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

– Να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μία σειρά ζητήματα

– Να καταστούν σαφείς οι θέσεις εκατέρωθεν και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

– Να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

– Να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Σε ότι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.

Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου στη Λευκωσία.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών ‘Αμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ως προς το Κυπριακό, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments