Πολιτική

Καμμένος ΑΝΕΛ: Ξημέρωσε η… μεγάλη Παρασκευή – Τα δεδομένα και τα σενάρια

Καμμένος ΑΝΕΛ: Ξημέρωσε η… μεγάλη Παρασκευή – Τα δεδομένα και τα σενάρια
Καμμένος ΑΝΕΛ: Σήμερα θα μάθουμε αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα διαλυθούν, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Άμυνας να είναι πλέον ένας απλός, ανεξάρτητος βουλευτής ή αν θα καταφέρει να διατηρήσει κοινοβουλευτική ομάδα

Καμμένος ΑΝΕΛ: Η… μεγάλη Παρασκευή ξημέρωσε για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, αφού σήμερα θα μάθουμε αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα διαλυθούν, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Άμυνας να είναι πλέον ένας απλός, ανεξάρτητος βουλευτής ή αν θα καταφέρει να διατηρήσει κοινοβουλευτική ομάδα. Και να παραμείνει στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος.

Η χθεσινή απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής μοιάζει… καταδικαστική για τους ΑΝΕΛ καθώς αναφέρει συγκεκριμένα πως για να διατηρήσει την ΚΟ ένα κόμμα πρέπει και οι 5 βουλευτές να είναι από το ίδιο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ διαλύονται κοινοβουλευτικά αν διαγραφεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, καθώς ο Αριστείδης Φωκάς, που θα αποτελεί πια τον πέμπτο βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και όχι με τους ΑΝΕΛ.

Έτσι, αν ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη την «απειλή» του να διαγράψει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, τότε η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυθεί αυτομάτως.

Μια φράση όμως του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών πυροδότησε και πάλι νέα σενάρια. Η φράση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ήταν ότι «αύριο υπάρχει μια ολόκληρη ημέρα για να κάνετε ρεπορτάζ. Γι αυτό τις προηγούμενες ημέρες αφήσαμε αυτόν τον χρόνο. Αύριο υπάρχει μια ολόκληρη ημέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα θέμα. Καταλάβετε το, το ξαναείπα, αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν τα πράγματα πριν έλθει η διάλυσή της κοινοβουλευτικής ομάδας».

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί την ώρα που λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τους ΑΝΕΛ είναι αρνητική. Έτσι, μετά και την αναμενόμενη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο σήμερα, ουσιαστικά και τυπικά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Επιστημονικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ορθότητα του άρθρου 15, παρ. 2, το οποίο ορίζει ότι για να υπάρχει μια ΚΟ με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των πέντε βουλευτών, πρέπει όλοι τους να έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο. Πράγμα που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο Αριστείδης Φωκάς προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων.

Ο Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει για σήμερατη διαγραφή Παπαχριστόπουλου, ο οποίος αφού ψηφίσει το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει πει ότι θα παραδώσει την έδρα του, κάτι που μένει να φανεί.

Σε αυτή την περίπτωση την έδρα καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος δεν έχει καμία σχέση πλέον με τους ΑΝΕΛ, και άρα δεν αναμένεται να παραδώσει την έδρα του για να την καταλάβει η επόμενη επιλαχούσα υποψήφια των ΑΝΕΛ, Ελένη Σκλαβενίτη, ώστε να διασωθεί η ΚΟ και ο Πάνος Καμμένος.

Τα σενάρια

Κατόπιν της δήλωσης – χρησμού του Νίκου Βούτση, ωστόσο, έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ ακόμη και χωρίς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ένα από τα ενδεχόμενα είναι η επιστροφή κάποιου ή κάποιων από τους βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να παραιτηθεί πρόωρα και να «επιστρέψει» την έδρα του στους ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος, δεδομένου ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πάτρας.

Ένα ακόμα σενάριο λέει πως παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί τελικά την Παρασκευή και όλα να παραμείνουν όπως είναι σήμερα… Κάτι πάντως που δε συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments