Πολιτική

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για Ευρωεκλογές: Στο 4,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για Ευρωεκλογές: Στο 4,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για Ευρωεκλογές: Τι αναφέρει για την διαφορά των δυο κομμάτων.

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για Ευρωεκλογές: Στο 4,1% διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ΚΑΠΑ Research και του Έθνους.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, εσείς ποιό κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2 και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,1%, Κίνημα Αλλαγής με 5,5 και ΚΚΕ με 5%.

Το ποσοστό του «Λευκού/Άκυρου – Δεν έχω αποφασίσει – Δεν θα ψήφιζα» είναι αθροιστικά 18,3%.

Οι συμμετέχοντας στη δημοσκόπηση καλούνται να αξιολογήσουν εάν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την έξοδο στις αγορές, την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι ή χαμένοι οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Κατά την δημοσκόπηση -που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής- το 62% απαντά ότι ο πρωθυπουργός βγαίνει «χαμένος ή μάλλον χαμένος», έναντι 33% που απαντά «κερδισμένος ή μάλλον κερδισμένος».

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 60 και 37%.

Δημοσκόπηση Prorata: Ποια είναι τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Εκπλήξεις και ανατροπές

Προβάδισμα 5,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Prorata, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Η διαφορά παραμένει σταθερή συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, στο αποτέλεσμα αντανακλάται η πόλωση της περιόδου, αφού το άθροισμα των δύο κομμάτων έχει αυξηθεί συνολικά κατά έντεκα μονάδες.

Παράλληλα, οι πολίτες επικροτούν με πολύ υψηλά ποσοστά τις κινήσεις της κυβέρνησης στον εργασιακό τομέα -χωρίς όμως αυτό να αποδίδει δημοσκοπικά κέρδη- και ζητούν ενίσχυση του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς παροχής υπηρεσιών (όπως η Υγεία και η Παιδεία).

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,5%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7%, Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 0,5%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 0%, η Ενωση Κεντρώων με 1,5%, η ΛΑ.Ε. με 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΜέΡΑ25 με 0,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%. «Αλλο» κόμμα λέει το 2%, «αποχή/άκυρο/λευκό» 8% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» 9,5%.

Ο ένας στους δύο (53%) απ’ όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνει ότι σε ποσοστό 80% και άνω θα τον ξαναψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%, κάτι που δείχνει και τη μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ηλικιακή τους κατηγορία, οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 23% των 17-34 ετών, το 24% των 35-54 ετών και το 26% των άνω των 55 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Ν.Δ. είναι: 28%, 25% και 36%.

Στο κρίσιμο θέμα των συνεργασιών, το οποίο κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο με αφορμή και τις εξελίξεις στα λεγόμενα μικρά κόμματα, αλλά και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, στο ερώτημα για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, οι ερωτώμενοι απαντούν: «συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ» 36%, «διαφωνώ» και «μάλλον διαφωνώ» 48%, «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 16%. Απ’ όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί το 65% και διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί το 26%.

Ως προς το δίπολο που θα καθρεφτίζει το διακύβευμα των εκλογών, το 29% εκτιμά ότι θα είναι το «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ», κάτι που μάλλον δείχνει να περνά το επικοινωνιακό μήνυμα της Ν.Δ. Το 21% λέει το «ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΔΕΞΙΑ», το 21% το «ΠΡΟΟΔΟΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ» και το 29% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Βάσει του κόμματος που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, το 35% του ΣΥΡΙΖΑ και το 32% της Ν.Δ. λένε «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ».

Στην εκτίμηση για το ποιος ωφελείται από το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το 38% απαντά «τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», το 21% «όλοι επηρεάζονται το ίδιο», το 20% «τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα», το 8% «τα μεσαία στρώματα» και το 13% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στις επιμέρους ρυθμίσεις για τον εργασιακό τομέα, τα ποσοστά αποδοχής είναι: 73% για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (82% με πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ και 67% στη Ν.Δ.), 67% για την αύξηση του κατώτατου μισθού (77% ΣΥΡΙΖΑ και 55% Ν.Δ.), 72% για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (82% ΣΥΡΙΖΑ και 62% Ν.Δ.), ενώ σε ποσοστό 57% θεωρούν ότι δεν είναι «ξεπερασμένο το 8ωρο» (59% ΣΥΡΙΖΑ και 57% Ν.Δ.).

Το 75% θεωρεί «σωστή απόφαση» τις προσλήψεις και τις μονιμοποιήσεις σε δομές του Δημοσίου όπως η Υγεία και η Παιδεία (79% ΣΥΡΙΖΑ και 70% Ν.Δ.). Εδώ φαίνεται πως παρά τη συκοφάντηση και την προπαγάνδα κατά κρίσιμων τομέων για τους πολίτες, αυτοί συνεχίζουν να τους στηρίζουν και να ζητούν ενίσχυσή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments