Αθλητισμός

Γκόρντον Μπανκς: Μύθος για την Αγγλία, εφιάλτης για τον Πελέ (vid)

Γκόρντον Μπανκς: Μύθος για την Αγγλία, εφιάλτης για τον Πελέ (vid)
Γκόρντον Μπανκς: Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της ιστορίας και ο top στη Βρετανία, "έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Γκόρντον Μπανκς: Το αγγλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο πενθεί. Η είδηση του θανάτου του Γκόρντον Μπανκς, σκόρπισε τη θλίψη στην αθλητική κοινότητα της υφηλίου. Ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες έκανε “πτήση” για τον ουρανό, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Μπανκς είναι συνυφασμένος με την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1966, όντας μέλος της ομάδας που έφερε τη μοναδική παγκόσμια κούπα “back home”, όπως λένε οι Άγγλοι.

Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1937 και από νεαρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τη θέση του γκολκίπερ. Το 1958, υπερασπίστηκε για πρώτη φορά τα γκολπόστ σε αναμέτρηση της Τσέστερφιλντ με την Κόλτσεστερ.

Ο Μπανκς πραγματοποίησε 628 εμφανίσεις στην 15ετή καριέρα του. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, τον κατατάσσει ως στον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα. Πίσω από τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ.

Παράλληλα, ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1972, από το FWA, ενώ έλαβε την αντίστοιχη διάκριση από τη FIFA έξι φορές στην πλούσια καριέρα του.

Σε συλλογικό επίπεδο, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν με τη Λέστερ. Αγωνίστηκε σε τέσσερις τελικούς κυπέλλου, κατακτώντας τους δύο. Κέρδισε, επίσης, το 1964 το Λιγκ Καπ, ενώ την επόμενη σεζόν, στην ίδια διοργάνωση, ήταν φιναλίστ.

Κατά την περίοδο αυτή, είχε αρχίσει να καθιερώνεται στην Εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, ως βασικό και αναντικατάστατο μέλος.

Ο Γκόρντον Μπανκς και η απόκρουση του αιώνα

Ο Γκόρντον Μπανκς ευθύνεται για ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά highlight του 20ου αιώνα. Στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, η Αγγλία αντιμετώπιζε τη Βραζιλία.

Στο 18ο λεπτό, ο Ζαϊρζίνιο, έπειτα από κούρσα, έκανε τη σέντρα προς την περιοχή. Εκεί βρήκε τον Πελέ, ο οποίος ανενόχλητος σηκώθηκε από το έδαφος και έπιασε μια -φαινομενικά άπιαστη- κεφαλιά.

Η μπάλα κατευθυνόταν προς τη γωνία του τέρματος του Μπανκς και το γκολ ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο. Ωστόσο, ο Άγγλος πορτιέρε σηκώθηκε και κατάφερε το… απίθανο, σώζωντας την εστία του. Πρόκειται για μια απόκρουση η οποία έμεινε στην ιστορία ως μια από τις καλύτερες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments