Πολιτική

Εκλογές 2019 – Νίκος Φίλης: Δεν αποκλείει εκλογές τον Μάιο

Εκλογές 2019 – Νίκος Φίλης: Δεν αποκλείει εκλογές τον Μάιο
Εκλογές 2019 - Νίκος Φίλης: «Εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση».

Εκλογές 2019 Νίκος Φίλης:  «Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν συγκλίσεις στο κέντρο» τόνισε ο Νίκος Φίλης ερωτώμενος σχετικά με τα σενάρια για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές ομάδες.

Ο βουλευτής εκτίμησε πως «δεν μπαίνει ζήτημα αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευρύτατων συνεργασιών με δυνάμεις που δεν εντάσσονται στο χώρο αλλά στην κοινή προσπάθεια».

Θύμισε πως παλαιότερα το κυβερνών κόμμα ονομαζόταν ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αλλά κάτι αντίστοιχο δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα. Απαραίτητο όρο πάντως για τις συνεργασίες θέτει τις καθαρές προγραμματικές προτάσεις.

Αναφερόμενος στα σενάρια συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτό να συμβεί πριν από τις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της αριστεράς και να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Πριν τις εκλογές δεν είναι εύκολο να γίνει διάλογος με το ΚΙΝΑΛ γιατί έχει επικρατήσει η άποψη Βενιζέλου για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για στρατηγική νίκη της ΝΔ.

Το ΚΙΝΑΛ ως χώρος του κέντρου πρέπει να επιδιώξουμε να έχει προγραμματική συνάντηση με εμάς. Θα γίνει διάλογος με βάση τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

Σε μια διαιρετική τομή νεοφιλελευθερισμός/κοινωνικό κράτος το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έρθει στην όχθη του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ.»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο News24/7 εξήγησε πως το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση μέχρι το 2022 αλλά και να την υπερβαίνει.

«Πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά στην ώρα τους. Η αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα, η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, οικολογικές προτεραιότητες είναι βασικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Εκλογές 2019 – Νίκος Φίλης: Δεν αποκλείει εκλογές τον Μάιο

Κόντρα στη θέση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Νίκος Φίλης δεν απέκλεισε εκλογές να γίνουν και τον Μάιο λέγοντας πως «εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση». «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά» εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν αναταράξεις αλλά ένας χρήσιμος πολιτικός προβληματισμός, δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας».

Νίκος Φίλης για τον Πάνο Καμμένο:

«Τα διαζύγια προκύπτουν όχι όταν το θέλει κάποιος αλλά όταν οι εξελίξεις το επιτρέπουν. Ο κ. Καμμένος κάνει μια απελπισμένη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Εκτιμώ ότι ο κ. Καμμένος πάει όλο και δεξιότερα.

Προσπαθεί να κερδίσει από τις τάξεις των εθνικιστών, των όψιμων μακεδονομάχων, εκεί συνωστίζονται πολλές πολιτικές δυνάμεις, είναι μικρός ο χώρος για να πάρει το κομμάτι που του χρειάζεται για να επιβιώσει.

Η ακροδεξιά υπάρχει και μέσα στη ΝΔ. Σ’ αυτό τον αστερισμό συνωθείται και ο κ. Καμμένος.»

Περισσότερα