Πολιτισμός

“Καταλονία στα Δύο”: Οι δημιουργοί του επέστρεψαν το βραβείο που τους επέδωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόντ

“Καταλονία στα Δύο”: Οι δημιουργοί του επέστρεψαν το βραβείο που τους επέδωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόντ
"Καταλονία στα Δύο": "Επιστρέψαμε το βραβείο το πρωί της Τρίτης", είπε ο 'Αλβαρο Λονγκόρια.

Καταλονία στα Δύο”:  Οι δημιουργοί ενός ντοκιμαντέρ για την Καταλονία επέστρεψαν το βραβείο του ιδρύματος “Κινηματογράφος για την ειρήνη” που τους επέδωσε στο περιθώριο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ, εκτιμώντας ότι χρησιμοποιήθηκαν, εξήγησε ο ένας από τους δύο κινηματογραφιστές στο AFP.

“Επιστρέψαμε το βραβείο το πρωί της Τρίτης, είπε ο ‘Αλβαρο Λονγκόρια, ο ένας εκ των δύο κινηματογραφιστών του “Dos Catalunas” (“Καταλονία στα Δύο”, ο ελληνικός τίτλος) που προβάλλεται από το Netflix.

Το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην κρίση που προκάλεσε η απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο του ιδρύματος “Κινηματογράφος για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη” κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής τελετής στο Βερολίνο παρουσία του Κάρλες Πουτζντεμόντ.

Όμως ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας επωφελήθηκε από την βράβευση του ‘Αλβαρο Λονγκόρια και του Χεράρδο Ολιβάρες για να εκφωνήσει μια ομιλία κατά της έναρξης της δίκης, την Τρίτη, στη Μαδρίτη των δώδεκα καταλανών αυτονομιστών ηγετών που μετείχαν στην απόπειρα απόσχισης.

“Αυτό εξελίχθηκε σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία δεν θέλαμε να μετέχουμε”, δήλωσε ο Λονγκόρια που έλαβε μόνος το βραβείο, καθώς ο Ολιβάρες προτίμησε να μην παραστεί όταν έμαθε ότι ο Πουτζντεμόντ θα ήταν παρών στην τελετή.

Ο ‘Αλβαρο Λονγκόρια είχε δεχτεί να παραστεί στην ειδική αυτή τελετή μετά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι η εκδήλωση “δεν θα είχε πολιτικό χαρακτήρα” και ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόντ το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δώσει το βραβείο.

“Θεωρήσαμε ότι αυτό δεν αντιπροσώπευε το πνεύμα του ντοκιμαντέρ, που βασίζεται στην ουδετερότητα, και ότι η επαγγελματική μας δεοντολογία καταπατήθηκε”, πρόσθεσε ο Λονγκόρια.

*Φωτογραφίες κειμένου και εξωφύλλου twitter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments