Ελλάδα

Τύρναβος: Το Μπουρανί της Καθαράς Δευτέρας και η ατάκα που έγινε viral (vid)

Τύρναβος: Το Μπουρανί της Καθαράς Δευτέρας και η ατάκα που έγινε viral (vid)
Τύρναβος: Οι κάτοικοι γιορτάζουν το «μπουρανί» για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης.

Τύρναβος: Με το παραδοσιακό έθιμο «μπουρανί» κορυφώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Τύρναβος: Το Μπουρανί της Καθαράς Δευτέρας και η ατάκα που έγινε viral

Πρόκειται για ένα έθιμο του φαλλού, το οποίο έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία.

Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν το «μπουρανί» για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης, άλλα και τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.

Μουσικά όργανα, αλλά και πειράγματα έδιναν και έπαιρναν, ενώ ετοιμάστηκε και η παραδοσιακή σούπα (μπουρανί) που γίνεται στο καζάνι με σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα μαζί με ξύδι.

Πηγή φωτογραφιών tirnavitikanea.com

Οι κάτοικοι της περιοχής γιόρτασαν μεταμφιεσμένοι σε κάθε γειτονιά του Τυρνάβου κρατώντας στα χέρια τους ξύλινους φαλλούς, αλλά και πειράζοντας τους περαστικούς με χειρονομίες και σκωπτικά τραγούδια.

Κάτι ακόμη που έχει γίνει πια… έθιμο, είναι να ακούγεται η ευχή της συγκεκριμένης γιορτής, η οποία δεν είναι άλλη από το «Χρόνια πολλά, καλά γ@μήσ@», ζωντανά στον αέρα της ΕΡΤ!

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τύρναβος: Το Μπουρανί

Πηγή φωτογραφιών tirnavitikanea.com

Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σ’ έναν ελεύθερο ευρύ χώρο.

Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες (θίασοι) μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία.

Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζονταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

Αφού γινόταν το Μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη -συμμετοχή στα δρώμενα- και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις.

Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο.

Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν αυστηρά μόνο άντρες ενώ οι γυναίκες απείχαν, ίσως για λόγους σεμνοτυφίας λόγω των φερόμενων φαλλικών συμβόλων. Γυναικόπαιδα όμως παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθώς επίσης και πλήθη επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όταν τελείωνε το βράσιμο του «Μπουρανί» όλοι μετέβαιναν δίπλα στις όχθες του Τιταρήσιου κι εκεί έτρωγαν και έπιναν εξακολουθώντας τα άσεμνα πειράγματα και τραγούδια. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το έθιμο αυτό είναι κατάλοιπο των βακχικών τελετών που διατηρήθηκε στους αιώνες και αναβιώνει ακόμα και σήμερα δείχνοντας την προσήλωση των Τυρναβιτών στα έθιμα και τις παραδόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments