Υγεία

Διαταραχές ύπνου: Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν

Διαταραχές ύπνου: Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν
Δείτε τι μπορεί να προκαλέσουν οι διαταραχές ύπνου.

Οι διαταραχές ύπνου οδηγούν σε δυσκολίες ή και αδυναμία αποδέσμευσης από τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη που συντόνισε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine).

Την είδηση δίνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύει η παρατεταμένη παραμονή στον αναπνευστήρα.

«Όταν κάποιος είναι διασωληνωμένος κινδυνεύει από λοιμώξεις, βλάβες στους πνεύμονες, στο διάφραγμα κλπ. Και για αυτόν τον λόγο αν και η διασωλήνωση είναι σωτήρια παρέμβαση, θέλουμε να κρατάει όσο λιγότερο γίνεται».

Στους ανθρώπους με διαταραχές ύπνου δεν συνεργάζονται τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Το εντυπωσιακό όπως αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι ότι στα άτομα με διαταραχές ύπνου, τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου δεν συνεργάζονται, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, όπου τα δύο ημισφαίρια όταν πχ κοιμούνται είναι σε κατάσταση ύπνου, ή όταν αυτά τα άτομα είναι σε εγρήγορση, είναι και αυτά σε εγρήγορση.

Και το να μην συνεργάζονται τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, σημαίνει πρακτικά όπως εξηγεί ο διαπρεπής πνευμονολόγος, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου, οπότε όταν είναι να ξυπνήσουν για να κάνουν τη δοκιμασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα, δεν μπορούν να έχουν σωστή εγρήγορση, είναι υπνηλικοί κι έτσι προκύπτουν δυσκολίες ή ενίοτε και αδυναμία αποδέσμευσης από την μηχανική υποστήριξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments