Διεθνή

Brexit: Τα επόμενα βήματα μετά την τρίτη ήττα της Μέι

Brexit: Τα επόμενα βήματα μετά την τρίτη ήττα της Μέι
Σε υπόθεση για… γερά νεύρα εκτυλίσσεται το Brexit. Τα πιθανότερα βήματα που θα καταφύγει η Τερέζα Μέι μετά την τρίτη ήττα της.

Brexit: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της, λίγα λεπτά αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία αυτή για τρίτη φορά.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 12η Απριλίου, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μέι σημείωσε ότι η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των θετικών κι αρνητικών ψήφων δείχνει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στελέχη των Συντηρητικών τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης.

«Ξεκάθαρα, δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε» δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

«Ωστόσο, έχουμε έναν αριθμό συναδέλφων μας, στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης σήμερα… Ξεκάθαρα, υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε, όμως, τουλάχιστον, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Brexit: Αυτά είναι τα πιθανότερα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την «Guardian».

Φωτογραφία από Pixabay


  • Η Νταόυνινγκ Στριτ αδυνατεί να βρει «εναλλακτικό σχέδιο» έως τις 12 Απριλίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη παράτασης, έστω και αν η συμφωνία καταψηφιζόταν από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι να υπάρχει έως τις 12 Απριλίου το εναλλακτικό σχέδιο για το οποίο μίλησε η Μέι. Εάν η βρετανική κυβέρνηση βρεθεί σε παράλυση ή απορρίψει όποιες προτάσεις προκύψουν από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν όντως σε δύσκολη θέση. Ένα ενδεχόμενο είναι να χαλαρώσουν τη στάση τους και να προτείνουν νέα παράταση, προκειμένου να φέρουν ξανά το Λονδίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφήσουν στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του, καθώς δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα βάλουν τους τίτλους τέλους.

  • Η Βουλή των Κοινοτήτων στηρίζει ένα ηπιότερο Brexit

Εάν οι Βρετανοί βουλευτές στηρίξουν την ενιαία τελωνειακή ένωση στις επόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες, τότε και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρήσει με τη σειρά της την Πολιτική Διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο στη συμφωνία που αφορά το μη δεσμευτικό περίγραμμα των μελλοντικών σχέσεων. Οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση δεν θα είναι εύκολες. Θα πραγματοποιηθούν ωστόσο σε ύστερο χρόνο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό η βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία της Μέι και η χώρα να αποχωρήσει στις 22 Μαΐου.

  • Η Βουλή στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή προκηρύσσει εκλογές

Και τα δύο αυτά σενάρια απαιτούν μακρά παράταση του Brexit, μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό θα αποφασιστεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Απριλίου. Οποιαδήποτε παράταση σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι πιο σύντομη από εννέα μήνες, δεδομένου ότι το ΗΒ θα είναι μέλος της Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Επίσης πολύ πιθανή είναι μία παράταση για ένα έτος, ακόμη και 21 μήνες, έως το 2021.

Brexit: Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα

Σημαντική πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατέγραψε σήμερα η στερλίνα μετά την απόρριψη από τους Βρετανούς βουλευτές για τρίτη φορά της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Γύρω στις 15:20 τοπική ώρα (17.20 ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.

Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία «έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες» αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.

Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας είναι «σοβαρές», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι το σενάριο εξ ορισμού είναι στο εξής ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

*φωτογραφία εξωφύλλου από Kevin Grieve για το Unsplash

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments