Πολιτισμός

Neil Young: Ακυκλοφόρητο υλικό βλέπει το φως της δημοσιότητας

Neil Young: Ακυκλοφόρητο υλικό βλέπει το φως της δημοσιότητας
Ο Neil Young πρόκειται να κυκλοφορήσει μια σπάνια ηχογράφηση από ένα live του 1973.

Ο Neil Young τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην κυκλοφορία σπάνιων ηχογραφήσεων του. Αυτή τη φορά η επόμενη κυκλοφορία του θρυλικού τραγουδιστή εστιάζει σε σε μια συναυλία του με τους Stray Gators στο πανεπιστήμιο της Alabama, τον Φεβρουάριο του 1973.

Η συγκεκριμένη δουλειά έχει την ονομασία «Tuscaloosa» και θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου σε CD και τριπλό βινύλιο. Πρόκειται για την περίοδο μεταξύ του «Harvest» και του «Tonight’s Τhe Night» Μελωδικά αλλά και έντονα κομμάτια. Πολύ ιδιαίτερο να βρίσκεσαι στην Tuscaloosa της Alabama παίζοντας κομμάτια από το «Harvest» αλλά και τραγούδια που προορίζονταν για το «Time Fades Away», πριν ακόμα κυκλοφορήσει. Εκπληκτική βραδιά»,ανέφερε σε δήλωσή του ο Young.

Neil Young: Το tracklist του «Tuscaloosa»:

A side:Here We Are In The Years (3:56) After The Gold Rush (4:42)Out On The Weekend (5:29)Harvest (4:14). B side: Old Man (4:17) Heart Of Gold (3:48) Time Fades Away (6:10) Lookout Joe (4:59) C side: New Mama (3:01) Alabama (3:50) Don’t Be Denied (8:09) D-side: Etched artwork.

Ο Neil Young μεγάλωσε στην Μανιτόμπα του Καναδά, όπου και ξεκίνησε την καριέρα του στην μουσική ροκ και κάντρυ. Το 1965 έκανε την πρώτη του μουσική περιοδεία σε όλο τον Καναδά. Το 1966 μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Εκεί έγινε μέλος του γκρουπ Buffalo Springfield. Ο πρώτος και ομώνυμος δίσκος του συγκροτήματος (Buffalo Springfield) κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία. Τον επόμενο χρόνο (1968), το συγκρότημα διαλύθηκε, αφού στο μεταξύ κυκλοφόρησε άλλους δύο δίσκους.

Το 1969 έγινε μέλος του φολκ συγκροτήματος Κρόσμπυ, Στιλς και Νας (Crosby, Stills, & Nash), το οποίο έτσι μετονομάστηκε σε Κρόσμπυ, Στιλς, Νας και Γιανγκ (Crosby, Stills, Nash & Young). Με το όνομα αυτό, το συγκρότημα εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ των ΗΠΑ στις 18 Αυγούστου του 1969. Το συγκρότημα αυτό γνώρισε μεγάλες επιτυχίες με δύο δίσκους (Déjà Vu, 1969 και 4 Way Street, 1970) που έγιναν Νο. 1 στους καταλόγους των πιο εμπορικών δίσκων.

Από το 1970, ο Γιανγκ άρχισε σόλο καριέρα, άλλοτε κάνοντας πειράματα με την ροκ και άλλοτε με την κάντρυ. Δεξιοτέχνης της ακουστικής κιθάρας, διακρίθηκε στο τραγούδι διαμαρτυρίας. Η δεκαετία του ’70 υπήρξε χρυσή για τον Γιανγκ, καθώς γνώρισε επιτυχία με δίσκους όπως το After the gold rush, Harvest και Zuma. Την περίοδο αυτή άρχισε να συνεργάζεται με το συγκρότημα Crazy Horse, που θα γινόταν η μπάντα συνοδείας του για τα επόμενα τριάντα χρόνια, αλλά και με άλλους σημαντικούς μουσικούς όπως οι The Band, η Τζόνι Μίτσελ, η Λίντα Ρόνσταντ και η Έμιλου Χάρις. Στα τέλη της δεκαετίας άλλαξε τον ήχο του σε ηλεκτρικό, αγκαλιάζοντας το πανκ που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε άνοδο, με το LP Rust never sleeps και την ομώνυμη περιοδεία.

Διαβάστε Eπίσης

Πίτερ Μέιχιου: Πέθανε ο «Τσουμπάκα» του Star Wars (vid)

Κριτική θεάτρου: Ο Μισάνθρωπος – Περιέλιξη γύρω από το σκοτεινό «εγώ»

Περισσότερα