Οικονομία

Capital controls: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές που έρχονται

Capital controls: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές που έρχονται
Αναμένεται νέα χαλάρωση των capital controls μέσα στον Μάιο.

Ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς πιθανότατα έρχεται νέα χαλάρωση. Αυτή τη φορά, η αλλαγή θα αφορά στη µεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις, όπως και τη διεύρυνση του ορίου για µεταφορά ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση µεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η νέα χαλάρωση των capital controls αναμένεται να γίνει μέσα στον μήνα και η νέα χαλάρωση θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, προκειµένου να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους. Από τον Οκτώβριο του 2018 άλλωστε έχουν καταργηθεί οι περιορισµοί για αναλήψεις µετρητών στο εσωτερικό της χώρας. Περιορισµός στα 4.000 ευρώ το δίµηνο ισχύει για τις µεταφορές ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες. Τώρα το όριο αυτό αναµένεται να διευρυνθεί στα 5.000 µε 6.000 ευρώ το δίµηνο.

Σύµφωνα µε όσα ισχύουν σήµερα, επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα, ενώ ο επιχειρηµατίας δηλώνει πως δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα. Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες.

Αλλαγές στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ – Έρχονται χρεώσεις

Ακόμη μια αλλαγή αναμένεται να έρθει στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον και θα αφορά στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, η οποία θα πάψει να γίνεται δωρεάν και θα… συνοδεύεται από κάποιες χρεώσεις.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η διακίνηση μετρητών έχει μεγάλο κόστος και εκτιμούν ότι η επιβολή προμήθειας στις αναλήψεις μετρητών θα επεκταθεί με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα συμβεί πρέπει να ωριμάσουν περαιτέρω οι συνθήκες. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments