Διεθνή

Ευρωεκλογές 2019: Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει δικαίωμα συμμετοχής

Ευρωεκλογές 2019: Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει δικαίωμα συμμετοχής
Ευρωεκλογές 2019: Η γενική Εισαγγελία της Ισπανίας δικαιώνει τον Κάρλες Πουτζντεμόν και τους άλλους δύο φυγάδες Καταλανούς ηγέτες.

Ευρωεκλογές 2019: Η ισπανική γενική Εισαγγελία αναγνωρίζει στον Κάρλες Πουτζντεμόν και τους άλλους δύο «φυγάδες» Καταλανούς ηγέτες Τόνι Κομίν και Κλάρα Πονσάτι το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Όπως αναφέρεται στην πρότασή της, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους δικαστές, δεν μπορεί να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έως ότου καταδικαστούν για κάποιο αδίκημα.

Στις 30 Απριλίου, η Γενική Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας απέρριψε το αίτημα των τριών Καταλανών ηγετών να είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, με την αιτιολογία ότι είναι υπόδικοι για σοβαρά αδικήματα και έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Το σκεπτικό ήταν ότι αφού έφυγαν από τη χώρα, απώλεσαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Ωστόσο, έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων τους στη Γενική Εισαγγελία, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η δίωξη των Καταλανών ηγετών που διώκονται διότι επιδίωξαν την απόσχιση της αυτόνομης περιφέρειας παραβιάζοντας το ισπανικό Σύνταγμα, η ισπανική δικαιοσύνη πήρε θέση υπέρ τους. Η Γενική Εισαγγελία στην πρότασή της τονίζει ότι η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής παραβιάζει «το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγεσθαι» Ισπανών πολιτών, το οποίο δεν δύναται να απολεσθεί παρά μόνο αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους.

Όπως είναι γνωστό, η δίκη κατά των Καταλανών ηγετών, τόσο όσων ε΄χουν διαφύγει στο εξωτερικό όσο και όσων είναι στη φυλακή, είναι σε εξέλιξη. Οι Κάρλες Πουτζντεμόν, Τόνι Κομίν και Κλάρα Πονσάτι είχαν δηλώσει υποψήφιοι με την παράταξη Lliures per Europa, δηλαδή το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος Junts per Catalunya, ηγέτης του οποίου είναι ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments