Αυτοδιοίκηση

Ρένα Δούρου: Απέναντι στη “Δύναμη Ζωής” δεν υπάρχει κάτι φρέσκο (vid)

Ρένα Δούρου: Απέναντι στη “Δύναμη Ζωής” δεν υπάρχει κάτι φρέσκο (vid)
Η νυν περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και στο «The 2Night Show». Μίλησε για το έργο που έχει διατελέσει στην Περιφέρεια Αττικής κατά τη διάρκεια της θητείας της. Εξηγεί γιατί δεν παραιτήθηκε μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι ή μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και αναφέρθηκε στις ευθύνες της.

Η Ρένα Δούρου κάθισε στην καρέκλα του καλεσμένου στην εκπομπή “The 2Night Show” και η πρώτη ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ήταν σχετικά με τις ανείπωτες τραγωδίες που βίωσε η χώρα μας, μετά τις καταστροφές στο Μάτι και τη Μάνδρα. Η ίδια με απόλυτη ειλικρίνεια τόνισε ότι “τα τελευταία δύο χρόνια η πατρίδα ολόκληρη, όχι η Δούρου και η Περιφέρεια Αττικής, σημαδεύτηκε από δύο πολύ μεγάλες καταστροφές, τις οποίες ακολούθησαν και άλλες (είχαμε νεκρούς στο Μαντούδι της Στερεάς Ελλάδας, στο Ηράκλειο και στα Χανιά). Για την καταστροφή στο Μάτι και τη Μάνδρα νομίζω ότι ανέλαβα και την πολιτική ευθύνη, δεν φοβήθηκε τη δικαστική ευθύνη, αντιθέτως προσέτρεξα στην δικαστική εξουσία. Κακώς μας έχει περάσει ότι υπάρχουν πολίτες, πολιτικοί ή επιχειρηματίες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ανέλαβα και την προσωπική ευθύνη. Θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Αν μπορούσα να είμαι η πολιτική Ιφιγένεια, θα το έκανα. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής όχι μόνο δεν αδράνησαν, αλλά λειτούργησαν εξαιρετικά. Όσο για τις πυρκαγιές, να θυμίσω ότι συνδράμαμε το Πυροσβεστικό Σώμα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές. Υπομονή, και οι αθώοι χρειάζονται χρόνο.

Ρένα Δούρου: Δεν θα ακούσεις από εμένα εύκολα «δεν είμαι αρμόδια, δεν φταίω»

Η Ρένα Δούρου με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου στην εκπομπή «The 2Night Show»


Η νυν Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, μίλησαν σε πρώτο πρόσωπο, με τον παρουσιαστή της εκπομπής να τις κάνει σημαντικές ερωτήσεις όσον αφορά τις ευθύνες της ίδιας σε αυτά τα γεγονότα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν παραιτήθηκε.

Ζούμε σε ένα κράτος που η Πολιτική προστασίας ανήκει και στον Δήμο και στην Περιφέρεια και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει ευθύνη της Περιφέρειας από τη στιγμή που έχουμε έναρξη μίας δασικής πυρκαγιάς. Ο νόμος εκεί είναι ξεκάθαρος. Κατά την εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς και κατά τη διαδικασία της διάσωσης / διαφυγής, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι επικίνδυνο να το κάνει αυτό ένας περιφερειάρχης, εκτός αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα ακούσεις από εμένα εύκολα «δεν είμαι αρμόδια, δεν φταίω».  Ασχολήθηκα με τα κοινά γιατί θεωρώ ότι την πατρίδα μου την κατέστρεψαν άνθρωποι που δεν ήταν αρμόδιοι. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, ζήτησα έμπρακτη συγγνώμη και θέλω να πιστεύω ότι στο βάθος του χρόνου θα αναγνωριστεί. Σε αυτή την 5ετία, τα πράγματα στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν διαφορετικά, κάναμε σπουδαία πράγματα, βοηθήσαμε πολύ τις νέες γυναίκες,  τους νέους επιχειρηματίες και τους συμπολίτες με αναπηρία.

Ερώτηση: Γιατί δεν παραιτήθηκες; Είπα και το θεωρώ έντιμο ότι ακόμη και άνθρωποι που αισθάνθηκαν ότι αυτό «έκατσε» στην βάρδιά τους, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Μεγάλωσα με τον Καζαντζάκη που έλεγε να μάθεις να αγαπάς την ευθύνη. Θέλω να σου πω ότι όχι μόνο δεν είπα «ως μου έκατσε στραβή» είπα «πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη». Ψάχνουμε για εξιλαστήριο θύμα και δεν ψάχνουμε τις αιτίες.

Η 26 Μαΐου είναι κρίσιμη ημερομηνία, καθώς απέναντι στη Δούρου και στη «Δύναμη Ζωής» δεν υπάρχει κάτι φρέσκο

Ερώτηση: Ο καταλογισμός ευθυνών αδίκως έπεσε πάνω σου; Πραγματικά δεν χρεοκοπήσαμε από έναν άνθρωπο, αλλά από πολλούς. Μην υποτιμάμε τους πολίτες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι κάνει η Περιφέρεια, όμως τα τελευταία πέντε χρόνια κάναμε μεγάλη προσπάθεια και ο κόσμος έμαθε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να φτιάξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, να βάλει μηχανισμούς υποστήριξης ώστε άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να μπορούν κάνουν μπάνιο. Εγώ το 2014 δεν έταζα. Είχα ένα συντηρητικό πρόγραμμα και έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς και τα κάναμε. Η 26 Μαΐου είναι κρίσιμη ημερομηνία, καθώς απέναντι στη Δούρου και στη «Δύναμη Ζωής» δεν υπάρχει κάτι φρέσκο, αλλά δύο άνθρωποι που μετρήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν έκαναν τίποτα από αυτά που επιχειρήσαμε εμείς και έχουμε πετύχει και που αν θα ξαναπάρουν τα ηνία θα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Υπάρχουν 66 Δήμοι που θα σου πουν ότι πήραν ότι ζήτησαν από την Περιφέρεια Αττικής.

Η κα Δούρου ερωτηθείσα για όσα γίνονται σήμερα στη Μάνδρα και το Μάτι, απάντησε τα εξής: Στη Μάνδρα γίνονται έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει προτού δοθεί η δυνατότητα και το δικαίωμα στους πολίτες να χτίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Πάω πίσω, στο 2003  εγκρίθηκε το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, με αποτέλεσμα να μπαζωθεί ένα ρέμα και να εξαφανιστεί μία κοίτη ενός χειμάρρου. Άρα, καταλαβαίνεις ότι ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Αυτό που έγινε στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Όμως ούτως ή άλλως η Μάνδρα ήταν επικίνδυνη. Από το 2003 μέχρι το 2010 δεν έκαναν τίποτα. Η Παλαιά Εθνική Οδός είναι χτισμένη μέσα στο ρέμα, εκεί χάθηκαν και οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια χαράσσει τον δρόμο και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα 17 χλμ. Έχουμε σχέδιο να φτάσουμε μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και ο δρόμος να είναι δημόσιος. Εμείς δεν κάνουμε έργα σήμερα γιατί χάθηκαν συμπολίτες μας και ξυπνήσαμε, αλλά υλοποιούμε έργα που προγραμματίστηκαν από τον Οκτώβριο του 2014.

Στο Μάτι γίνονται πολλά από τα αρμόδια υπουργεία και προχωρήσαμε σε μία πρωτοβουλία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στο οποίο διαθέσαμε ως Περιφέρεια Αττικής 60 εκατ. τα 10 εκ των οποίων θα διατεθούν σε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες των περιοχών αυτών ώστε να στηριχτούν πέρα από τις αποζημιώσεις που προβλέπουν οι νόμοι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Υπάρχει το social network της Περιφέρειας Αττικής που φτάνει μέχρι την ψυχολογική υποστήριξη. Οι πληγές θέλουν χρόνο για να επουλωθούν. Η Περιφέρεια χρηματοδότησε πολεοδομικές μελέτες προκειμένου να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά.

Ερώτηση: Πήρε αρκετά χρήματα η Περιφέρεια Αττικής; Είχε πάρα πολλά χρήματα διότι δεν έκαναν κανένα έργο. Βρήκα πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία σε συστημικές τράπεζες με 0,8 επιτόκιο, χρήματα αδράνειας, τα οποία μάζεψα και τα πήγα στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο 3,8. Αυτό σήμαινε ότι είχαμε 20 εκατ. μόνο από τους τόκους. Αυτό σημαίνει 5 βρεφονηπιακοί σταθμοί. Βρήκα πολλά λεφτά με λάθος πολιτική και τα διέθεσαν και στους 66 Δήμους σε πολύ σπουδαία έργα. Από αυτά τα χρήματα που βρήκα, μπήκα σε μία λογική να δοθούν χρήματα και στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στον Στρατό για την αγορά μηχανημάτων. Έχει προχωρήσει αρκετά ο διαγωνισμός και έτσι θα καλυφθεί μέρος των αναγκών.

Η νυν Περιφερειάρχης τόνισε ότι «οφείλουμε να κρινόμαστε από τα αποτελέσματα». Την Αριστερή κυβέρνηση του τόπου θα την κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα που έφερε. Κλείσαμε την πόρτα 21 Αυγούστου του 2018 στην επιτροπεία, δεν κόπηκαν οι συντάξεις για πολλοστή φορά, μπορείς να πηγαίνεις στα νοσοκομεία και ας είσαι ανασφάλιστος, περάσαμε μία σειρά από νόμους που έχουν να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Συμφωνία των Πρεσπών που έλυσε ένα ακανθώδες θέμα στην εξωτερική πολιτική. Από αυτά θα την κρίνει κάποιος την κυβέρνηση.

Ερώτηση: Προσωπικά πώς πέρασες αυτά τα χρόνια; Ήταν επιλογή, δεν θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω για προσωπικές θυσίες. Έκανα μία επιλογή που μετράει σπουδαίες και δύσκολες στιγμές. Ο σύντροφός μου είναι το αλεξικέραυνό μου. Η αντοχή που έχω επιδείξει έχει να κάνει με την ισορροπία στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Δεν κλαίω εύκολα, όμως έκλαψα μπροστά στις κάμερες όταν έγινε η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες εκλογές και με αυτά που άκουγα περιοδολόγησα αυτά τα πέντε χρόνια και θυμήθηκα πάρα πολύ δύσκολες, αλλά και σπουδαίες στιγμές.

“Πιστεύω στον άνθρωπο”

Ερώτηση: Πιστεύεις στον Θεό; Έχω απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους που πιστεύουν. Καταλαβαίνω ότι το ένθεο συναίσθημα σε βοηθάει απέναντι σε υπαρξιακά διλήμματα. Έχω χαρεί που αυτά τα πέντε χρόνια η Περιφέρεια Αττικής με έναν προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ βοήθησε από το αναστηλωθεί η Μονή Δαφνίου (είχε δεχθεί ζημιές το 1999 με το σεισμό) μέχρι τα στρατιωτικά παραπήγματα που είναι ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής. Θα διασωθούν χάρη στην Περιφέρεια.

Ερώτηση: Τι επικαλείται όταν είσαι σε μία δύσκολη στιγμή; Πιστεύω πρώτα από όλα στον άνθρωπο, γιατί αν δεν πιστέψεις στον άνθρωπο δεν μπορείς να πιστέψεις πουθενά. Δεν θα σεβόμουν τις θρησκείες αν δεν πίστευα στον άνθρωπο.

Δεν θέλεις να σε ρωτήσουν πράγματα όταν φοβάσαι και εγώ λέω ότι φοβούνται αυτοί που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και αυτοί που δειλιάζουν. Εγώ δεν το κάνω, αναλαμβάνω την ευθύνη.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που έδωσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στον Γρηγόρη Αρναούτογλου:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments