Οικονομία

13η σύνταξη: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

13η σύνταξη: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την 13η σύνταξη.

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» η τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

H τροπολογία:

1. Χορηγείται στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της σύνταξης αυτής είναι και οι οριζόμενοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

2. Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

3. Η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

4. Δύναται με κ.υ.α να αυξάνονται τα ανωτέρω ποσοστά, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

  • Ποιοι το δικαιούνται

Το δικαιούνται όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, είτε δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Συνεπώς δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους όσοι λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις και φυσικά όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ.

  • Τι ισχύει με το ποσό

Δεν είναι σταθερό ποσό για όλους όπως συνέβαινε από το 2010 έως και το 2012. Το ποσό της υπολογίζεται ως ποσοστό της μεικτής κύριας σύνταξης που εισπράττει ο δικαιούχος. Όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

  • Τι ισχύει για τις κρατήσεις

Θα έχει όλες τις νόμιμες κρατήσεις και κατά κύριο λόγο: κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ τον φόρο που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments