Διεθνή

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD απέτυχε να εκλέξει τον πρώτο του Δήμαρχο

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD απέτυχε να εκλέξει τον πρώτο του Δήμαρχο
Αποτυχημένη ήταν προσπάθεια του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα, καθώς ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην πόλη Γκέρλιτς (ανατολικά) χθες Κυριακή.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε στην προσπάθειά του να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα, καθώς ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην πόλη Γκέρλιτς (ανατολικά) χθες Κυριακή.

Στην αναμέτρηση, που χαρακτηριζόταν σοβαρή δοκιμασία για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, αφού σε αυτή θα κρινόταν αν το AfD θα κατάφερνε να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο σε πόλη της χώρας, ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, ο Σεμπάστιαν Βίπελ, ηττήθηκε από τον Οκτάβιαν Ούρζου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, που δεν ήταν ακόμα τα τελικά. Ο Ούρζου οδεύει πάντως να κερδίσει με άνεση, αφού συγκέντρωνε το 55,1% των ψήφων στην Γκέρλιτς.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου της Σαξονίας, κατάφερε να κερδίσει παρότι βρέθηκε σε μειονεκτική θέση στον πρώτο γύρο της 26ης Μαΐου. Ο Βίπελ είχε επικρατήσει τότε με το 36,4% των ψήφων. «Είμαι ευτυχής», είπε ο Ούρζου στο Γερμανικό Πρακτορείο, υποσχόμενος να έλθει «πιο κοντά όσους δεν με ψήφισαν».

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείτο πρόβα ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στη Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτό με εμφανή ικανοποίηση στο στρατόπεδο της γερμανικής κεντροδεξιάς. «Αυτή είναι (…) μια μεγάλη επιτυχία, αέρας στα πανιά [της CDU]», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Πάουλ Τσίμιακ. Αλλά μια «τεράστια επιτυχία» είδε και η Αλίς Βάιντελ, η αρχηγός του AfD, αναφερόμενη στο ποσοστό του Βίπελ, αυτό το 44,9% των ψήφων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments