Πολιτική

Τραμπ: “Σταμάτησα την επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν συμβεί”

Τραμπ: “Σταμάτησα την επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν συμβεί”
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι έδωσε την εντολή να σταματήσει η επίθεση στο Ιράν, μόλις δέκα λεπτά πριν την πραγματοποίηση της, γιατί τα αποτελέσματα θα ήταν δυσανάλογα με αυτά της κατάρριψης του drone.

Μόλις δέκα λεπτά πριν εξαπολυθεί η επίθεση στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για την ακύρωση της, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρέθηκαν πολύ κοντά στο ξεκίνημα ενός πολέμου,  μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους από την Ιρανική πλευρά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε μέσω twitter τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διακόψει την επίθεση, η οποία όπως τόνισε θα γινόταν σε τρία διαφορετικά σημεία μετά την κατάρριψη του drone.

«Ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν. 150 άνθρωποι, ήταν η απάντηση από έναν στρατηγό. Δέκα λεπτά πριν την επίθεση, τη σταμάτησα, δεν ήταν ανάλογη με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου drone», εξήγησε. Παράλληλα, ο Τραμπ ανέφερε ότι δεν βιάζεται και ότι ο Στρατός έχει δημιουργηθεί εκ νέου, όντας ετοιμοπόλεμος και «μακράν ο καλύτερος του κόσμου». Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν. «Το Ιράν δεν μπορεί ΠΟΤΕ να έχει πυρηνικά όπλα, όχι ενάντια στις ΗΠΑ και όχι ενάντια στον ΚΟΣΜΟ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, μέσα από τις αναρτήσεις του ο Τραμπ δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα που ήρθε σε συμφωνία με το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο προκάτοχός του έκανε μια «απελπισμένη και φρικτή συμφωνία – τους έδωσε 150 δισ. δολάρια συν 1,8 δισ. δολάρια σε ρευστό! Το Ιράν βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα και τους διέσωσε. Τους έδωσε ελεύθερο δρόμο για πυρηνικά όπλα και ΣΥΝΤΟΜΑ. Το Ιράν, αντί να πει ευχαριστώ, ευχόταν θάνατο στην Αμερική». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ τερμάτισε τη συμφωνία και επέβαλε σκληρές κυρώσεις. «Είναι πολύ πιο αδύναμο έθνος σήμερα από την αρχή της προεδρίας μου, όταν προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στη Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Ιράν: Μπορούσαμε να καταρρίψουμε και αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, αλλά δεν το κάναμε

Από την πλευρά του το Ιράν υπερασπίζεται τη θέση του, τονίζοντας ότι προειδοποίησε δις το αμερικανικό drone προτού τελικά το καταρρίψει πάνω από τη Θάλασσα του Ομάν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης. «Δύο φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι το drone διαθέτει σύστημα που του επιτρέπει να μεταδίδει σε κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται.

Ο Ταξίαρχος ανέφερε ότι η αμερικανική πλευράς δεν απάντησε στο τελευταίο αίτημα του ιρανικού στρατού, το οποίο και απεστάλη στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος). Αφότου έγινε αντιληπτό ότι το drone δεν σταμάτησε να πλησιάζει και δεν άλλαξε πορεία, «στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε». Την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Ιράν επιβεβαίωσε ο ταξίαρχος Χατζιζαντέχ.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το drone της καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο. Ο Χατζιζαντέχ ανέφερε ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο. «Μαζί με το αμερικανικό drone στην περιοχή υπήρχε επίσης ένα αμερικανικό P-8 αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες. Και αυτό το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο μας και θα μπορούσαμε να το έχουμε καταρρίψει, αλλά δεν το κάναμε», υπογράμμισε ο Χατζιζαντέχ σε δήλωσή του την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments