Διεθνή

Εκρέμ Ιμάμογλου: Αυτός είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Εκρέμ Ιμάμογλου: Αυτός είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αντιμετώπισε δύο φορές τον ίδιο αντίπαλο και κατάφερε να τον ξεπεράσει, μπαίνοντας στο "μάτι" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το προφίλ του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης, τα “έβαλε” δύο φορές με τον υποψήφιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ και βγήκε ισάριθμες φορές νικητής. Κι αν την πρώτη φορά, η διαφορά των 13.000 ψήφων έδωσε “πάτημα” στην παράταξη Γιλντιρίμ να κυνηγήσει (και να λάβει εν τέλει) το δικαίωμα επαναληπτικής ψηφοφορίας, στη δεύτερη περίπτωση, η νίκη του Ιμάμογλου ήταν “εκκωφαντική”.

Στο 99.37% της ενσωμάτωσης και σε σύνολο 8.868.664 ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκέντρωσε το 54.03% (περίπου 4.7 εκατομμύρια ψήφους), έναντι 3.9 εκατομμυρίων του Μπιναλί Γιλντιρίμ (45.09%). Ο αντίπαλός του τον συνεχάρη δημοσίως λίγο μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, τονίζοντας μάλιστα ότι η σημερινή διαδικασία ανέδειξε ότι λειτουργεί καλά το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης “μπήκε” στο “μάτι” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είδε το κόμμα του να παίρνει τα μεγαλύτερα κομμάτια της τουρκικής επικράτειας στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, αλλά να χάνει την ισχυρή Κωνσταντινούπολη.

Από εδώ και στο εξής, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα έχει ως έρεισμα τη νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ως μέσο πίεσης στην πολιτική του νυν προέδρου, ο οποίος έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα να διαχειριστεί. Οι πολιτικοί αναλυτές στη γείτονα χώρα “πόνταραν” στο σημερινό αποτέλεσμα, τονίζοντας μάλιστα ότι η κάλπη μπορεί να δώσει ένα ισχυρό “χαστούκι” στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ίσως να μη νιώθει το ίδιο παντοδύναμος όσο κάποτε.

Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, μάνατζερ και δήμαρχος

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσαν ένα πολιτικό crash test που δεν αφορούσε μόνο την ίδια την πόλη, αλλά και την Τουρκία. Κάτι που αναδείχθηκε και μέσα από τις δηλώσεις του νικητή της βραδιάς, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. “Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή για την Τουρκία”.

Πλέον, ο Ιμάμογλου ετοιμάζεται να μπει στο “πετσί” του νέου του ρόλου. Γεννημένος το 1970 στο Ακτσαμπάτ (Πλατάνα) της Τραπεζούντας, έδειξε από νωρίς τη φιλομάθειά του και την αγάπη του για τον αθλητισμό. Μαθητής ακόμη, κλωτσούσε τη μπάλα σε ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής του, ενώ αργότερα διατέλεσε μάνατζερ της ποδοσφαιρικής αλλά και της μπασκετικής ομάδας της Τραπεζούντας.

Έτσι, έκανε χρήση του πτυχίου του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Πτυχίο το οποίο ενίσχυσε μέσω του μεταπτυχιακού του στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Το 2008, σε ηλικία 38 ετών προσχώρησε στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Μάλιστα, έξι χρόνια αργότερα, έθεσε υποψηφιότητα για το Μπεϊλικντουζού. Ο Ιμάμογλου εξελέγη δήμαρχος και ουσιαστικά “προπονήθηκε” για το νέο challenge που έχει μπροστά του. Τη διαχείριση της Κωνσταντινούπολης αλλά και την πολιτική πίεση που δεδομένα θα του ασκήσει ο Ερντογάν και το κόμμα του.

Ο Ιμάμογλου είναι ένας σύγχρονος οικογενειάρχης. Μπορεί να έφτιαξε την οικογένειά του σε νεαρή σχετικά ηλικία, καθώς παντρεύτηκε το 1995 με την αγαπημένη του, Ντιλέκ (έχουν τρία παιδιά), αλλά ανά τακτά διαστήματα αποδεικνύει τη φωτογένειά του ανεβάζοντας στιγμές από την πολιτική και προσωπική του ζωή στο instagram, το οποίο και χειρίζεται αρκετά συμπαθητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments