Διεθνή

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Σαφές προβάδισμα για Ιμάμογλου

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Σαφές προβάδισμα για Ιμάμογλου
Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ανέδειξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου ως νέο δήμαρχο της Πόλης. Προβληματισμός στο κόμμα του Ερντογάν από το αποτέλεσμα.

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται στη διαδικασία της καταμέτρησης, με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα να έχουν βγάλει τα αποτελέσματά τους. Βάσει των στοιχείων που έρχονται από τη γείτονα χώρα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα είναι ο νέος δήμαρχος της Πόλης.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει ποσοστό 54%, έχοντας διαφορά 730.000 ψήφων από τον αντίπαλό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Πριν από λίγο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έσπευσε να συγχαρεί τον Ιμάμογλου, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής και στην επαναληπτική διαδικασία, με τον υποψήφιο που στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναγνωρίζει την ήττα του.

Προηγείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου, τον συγχαίρω. Ευχαριστώ τους υποστηρικτές μου. Η σημερινή διαδικασία ανέδειξε πόσο καλά λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Προβληματισμός για τον Ερντογάν

Οι Τούρκοι αναλυτές “έβλεπαν” νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου και είχαν σημειώσει ότι η επαναληπτική διαδικασία θα μπορούσε να κάνει περισσότερο “κακό” παρά να φέρει θετική αύρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σκληρό πλήγμα για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία”, σημείωσε πολιτικός αναλυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεσε αρκετά για να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον υποψήφιό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα σημείο στρατηγικής σημασίας και σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί το κόμμα του Ερντογάν, το AKP να παραμένει κυρίαρχο στο σύνολο της επικράτειας, ωστόσο η, οριστική πλέον, ήττα του υποψηφίου του στην Πόλη μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων, που ίσως καθορίσουν και τη στάση του Τούρκου προέδρου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο μεγάλος νικητής

Στην πρώτη εκλογική διαδικασία, ο Ιμάμογλου αναδείχθηκε πρώτος έχοντας διαφορά 13.729 ψήφων από τον Γιλντιρίμ. Ο αντίπαλός του κίνησε τις διαδικασίες για επανάληψη της ψηφοφορίας, μετά από καταγγελίες για παρατυπίες. Αυτή τη φορά, η νίκη του είναι ξεκάθαρη, με τον υποψήφιο που έλαβε τη στήριξη της αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται για τη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του.

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Πλάτανα (σημερινό Akçaabat) του νομού Τραπεζούντας της Τουρκίας. Αποφοίτησε από το λύκειο της πόλης και από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου έλαβε πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και στην ομάδα μπάσκετ της Τραμπζόν. Το 2008 έγινε μέλος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Συγκέντρωσε το 50.44% των ψήφων στις τουρκικές δητοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Beylikdüzü. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments