Καιρός

Καιρός: “Καύσωνας” σε όλη την Ευρώπη – Έκτακτα μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (vid)

Καιρός: “Καύσωνας” σε όλη την Ευρώπη – Έκτακτα μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (vid)
Καιρός: Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται από την Τετάρτη σε Γαλλία και Γερμανία. Κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της Γαλλίας.

Καιρός: Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συνθήκες καύσωνα με αποτέλεσμα να ξεσπούν πυρκαγιές και να καταγράφεται αύξηση της ρύπανσης και ρεκόρ θερμοκρασιών. Στη Γαλλία, η σημερινή μέρα μπορεί να είναι η πιο ζεστή αυτού του κύματος καύσωνα που χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο λόγω της έντασης και της πρόωρης εμφάνισής του, ένα φαινόμενο που αναμένεται ωστόσο να είναι συχνό στο μέλλον εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε (…) να κτίζουμε διαφορετικά», προειδοποίησε από το Τόκιο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη μια «προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της». «Το απόγευμα της Πέμπτης η θερμοκρασία θα φτάσει απο 38 έως 41 βαθμούς στις περιοχές νότια του Λίγηρα, 33 έως 37 βαθμούς βορειότερα στα διαμερίσματα με πορτοκαλί συναγερμό και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες στις ακτές της Μεσογείου», ανέφερε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες, Τετάρτη, στη Γαλλία (34,9 βαθμοί Κελσίου) αποτελεί ήδη ρεκόρ για τον Ιούνιο, διευκρινίζει η υπηρεσία και στην καρδιά της Κεντρικής Οροσειράς, στο κέντρο της χώρας, η πόλη Κλερμόν-Φεράν κατέγραψε 40,9 βαθμούς Κελσίου, ένα απόλυτο ρεκόρ για την πόλη αυτή. Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σήμερα και αύριο Παρασκευή στην ιταλική χερσόνησο, ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα νότια.

Έκτακτα μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Στη Γερμανία όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες 38,6 βαθμών Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με τον μεταδίδει ο Guardian οι αρχές, επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητόδρομο καθώς παρατηρήθηκαν ότι η άσφαλτος είχε λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Κοντά στο Ροστόκ οι σιδηροδρομικές γραμμές παρουσίασαν αρκετές ανωμαλίες.

Λόγω του καύσωνα έχουν αναφερθεί τρεις νεκροί μέχρι στιγμής, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται. Στη Βαυαρία, συγκεκριμένα στην περιοχή του Ρέγκενσμπουργκ, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 39χρονος άνδρας την ώρα που κολυμπούσε σε λίμνη. το κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Πομερανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών έχασαν την ζωή τους ένας 28χρονος άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 83 ετών.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θ’ ανέβει κι άλλο και μπορεί να «καταρριφθεί τοπικά το εθνικό ρεκόρ», σύμφωνα με τη Meteo France, ρεκόρ που ανάγεται στις 12 Αυγούστου 2003 με 44,1 βαθμούς Κελσίου στο Σεν-Κριστόλ-λεζ-Αλέ ε Κονκεϊράκ στην Γκαρ (νότια). Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά αρκετά σχολεία, για να προφυλαχθούν οι μαθητές. Οι αρχές σε Παρίσι, Λιόν, Στρασβούργο και Μασσαλία απαγόρευσαν την είσοδο σε κεντρικές περιοχές «ηλικιωμένων» αυτοκινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο Μιλάνο θα μοιραστούν 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους και ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ενώ στην Ισπανία δεν αποκλείεται να υπάρξουν θερμοκρασίες ακόμη και στους 45 βαθμούς Κελσίου σε 33 από τις 50 επαρχίες. Στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τους δρόμους οι φημισμένες άμαξες που κάνουν βόλτες τους τουρίστες.

Ακολουθούν ενδεικτικές τιμές καταγεγραμμένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 26/06/2019 στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες:

  • Γαλλία: Κλερμόν 41°C, Μασσαλία 37°C, Τουλούζη 36°C
  • Ισπανία: Μπιλμπάο 39°C, Μαγιόρκα 37°C
  • Αυστρία: Βιέννη και Ίνσμπρουκ 36°C
  • Ελβετία: Ζυρίχη 34°C
  • Γερμανία: Βερολίνο 37°C, Βόννη και Φρανκφούρτη 36°C
  • Πολωνία: Πόζναν 38°C, Βαρσοβία 36°C
  • Ιταλία: Ρώμη 36°C, Μιλάνο 35°C

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments