Οικονομία

Εξοικονομώ κατ οίκον 2019: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 25.000 νοικοκυριά

Εξοικονομώ κατ οίκον 2019: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 25.000 νοικοκυριά
Εξοικονομώ κατ οίκον 2019: Δείτε πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη β’ φάση του προγράμματος.

Εξοικονομώ κατ οίκον 2019: Στις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Στις 18 Ιουλίου για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Δείτε εδώ βήμα- βήμα πώς μπορείτε να κάνετε την αίτηση.

Εξοικονομώ κατ οίκον 2019: Το ύψος της επιδότησης

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται από 25%, με μέγιστο ποσοστό το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Το ποσοστό προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση άτοκου δανείου για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες.

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις στον ιστότοπο https://exoikonomisi.ypen.gr. Η δεύτερη φάση του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 25.000 κατοικίες. Μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα. Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κύριας κυριότητας και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια όπως φαίνονται από τον πίνακα.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι προϋποθέσεις

  • Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή – από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.
  • Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
  • Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).
  • Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με βάση το Β’ ΠΕΑ, καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments