Πολιτική

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τέλος οι προσλήψεις συγγενών – Μειώνονται γενικές γραμματείες και μετακλητοί υπάλληλοι

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τέλος οι προσλήψεις συγγενών – Μειώνονται γενικές γραμματείες και μετακλητοί υπάλληλοι
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης αναμένεται να περιγράψει στο αυριανό, πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα.

Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει την εποπτεία της ΕΥΠ

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το 2015 ήταν να διορίσει ως νέο αρχηγό της ΕΥΠ τον δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη. Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΓΓΕ, στον Πρωθυπουργό ουσιαστικά περνά η ευθύνη για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό», αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ που ήδη αναρτήθηκε.

Τα σχετικά άρθρα

1. Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περί-πτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.

3. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό.

Διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments