Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο: Το πρώτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (pics&vid)

Υπουργικό συμβούλιο: Το πρώτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (pics&vid)
Υπουργικό συμβούλιο: Η πρώτη συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεσή του πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Υπουργικό συμβούλιο: Η πρώτη συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση του υπουργικού πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11:00 το πρωί στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του περιέγραψε τον τρόπο διακυβέρνησης αλλά και αξιολόγησης των κυβερνητικών δράσεων. Να σημειωθεί ότι κάθε υπουργός παρέλαβε έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη και η τελευταία που θα γίνει στην ειδική αίθουσα της Βουλής, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει εφεξής στο Μαξίμου και δη σε κλειστό κύκλο, δηλαδή με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών. Επίσης, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία που θα είναι ανοιχτή και η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναλύσει στη συνέχεια διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Φάκελοι με οδηγίες μοιράστηκαν σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης

Υπουργικό συμβούλιο: Η εισήγηση Μητσοτάκη

«Στις 7 Ιουλίου κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα. Από σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι, η δουλειά έχει ξεκινήσει όπως έχετε διαπιστώσει. Τα επόμενα υπουργικά θα γίνονται στο Μαξίμου. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται μόνο σε επίπεδα υπουργών καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι πλέον καθορισμένες. Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο: αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης με στόχο την παραγωγή ορατού αποτελέσματος και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» λέει στην εισήγησή του ο Κ. Μητσοτάκης.

«Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση», τόνισε στη συνέχεια.

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνουν προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς. Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης».

Οι 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για κάθε υπουργείο και έθεσε τις 12 βασικές προτεραιότητες:

  1. Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις
  2. Αξία στην ακίνητη περιουσία
  3. Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα
  4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη
  5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό. Σημείωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε το σχέδιο για το μέλλον της εκπαίδευσης
  6. Ποιοτική δημόσια υγεία
  7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία
  8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη
  9. Προστασία του περιβάλλοντος
  10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος
  11. Νέο μοντέλο πολιτισμού
  12. Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τρεις επισημάνσεις του πρωθυπουργού στους Υπουργούς

Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

  • Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.
  • Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα “Μαζί”.
  • Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Οι αφίξεις στο υπουργικό συμβούλιο

Από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί και υφυπουργοί στη Βουλή για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού

Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, με τον πρώτο να συναντά ως είθισται τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο στο τέλος Αυγούστου μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη χθες Τρίτη τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τη μεθεπομένη της εκλογικής νίκης του.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τα πρώτα νομοσχέδια

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, δε, θα αρχίσει η κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων. Αφού γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (19 – 21 Ιουλίου), στις 23 Ιουλίου θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις διορθωτικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Δήμων, όπου λόγω απλής αναλογικής θα παρατηρηθούν φαινόμενα δυσλειτουργιών. Στις 10 Αυγούστου οι πληροφορίες θέλουν να κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η νέα κυβέρνηση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η ορκωμοσία

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7/19) με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ορκωμοσία έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments