Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: “Δεν εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας”

Ντόναλντ Τραμπ: “Δεν εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας”
Ντόναλντ Τραμπ: Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400.

Ντόναλντ Τραμπ: Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο. Δεν έχει καταστεί σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τις οποίες προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Νωρίτερα σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 θα έχει τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι δίκαιο» ούτε για την Άγκυρα ούτε για την Ουάσινγκτον το γεγονός ότι η χώρα του δεν μπορεί να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος εκ μέρους της. Η παράδοση των S-400 ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία μπορεί να υποστεί κυρώσεις για την αγορά αυτή.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών. «Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments