Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα μειωθεί ο φόρος για τους ιδιοκτήτες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα μειωθεί ο φόρος για τους ιδιοκτήτες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
ΕΝΦΙΑ: Πολύ σημαντικό θα είναι το κέρδος που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την εξαγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές του δηλώσεις. Δείτε πίνακες με παραδείγματα.

ΕΝΦΙΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή εξήγγειλε άμεση μείωση της τάξεως του 20% με 30% για τους πολύ μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Το όφελος κάθε ιδιοκτήτη σε σχέση με πέρσι θα φτάνει από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και αυξάνεται σε 99-239 ευρώ για περιουσίες ύψους έως και 300.000 ευρώ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στην έναρξη της συζήτησης για της προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα έχουν ισχύ από το 2019 και όχι το 2020 όπως προέβλεπε η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα θα αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων. Μεγαλύτερο όφελος από τις μειώσεις θα έχουν οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Ωστόσο, και η μεσαία τάξη θα δει μια σημαντική μείωση στον ΕΝΦΙΑ της, της τάξεως του 20%, με αξία περιουσίας ως 400.000 ευρώ, που καλύπτουν σχεδόν το 98% του συνόλου των ιδιοκτητών.

ΕΝΦΙΑ: Το όφελος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 311 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις περιπτώσεις το όφελος μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 311 ευρώ. Παράλληλα, ελάχιστοι μόνον ιδιοκτήτες (περίπου 15.000) που κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά μόλις 10% εφέτος. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η επιλογή άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται.

Αποτελεί, όπως αναφέρουν, μια πολιτική που έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση και θα συνδυαστεί με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα επακολουθήσουν το 2020. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει «μπρος» μετά από μια δεκαετία κρίσης ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς και τα περισσότερα επαγγέλματα, τα οποία συνδέονται με αυτόν.

Επιπλέον εκτιμάται πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που συχνά ασκείται, πως ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Όπως εξηγούν, η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά, όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας