Οικονομία

Θεοδωρικάκος: Νέες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ έως Χριστούγεννα–Εκπτώσεις έως 25% στο εορταστικό τραπέζι

Θεοδωρικάκος: Νέες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ έως Χριστούγεννα–Εκπτώσεις έως 25% στο εορταστικό τραπέζι

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Θεοδωρικάκος: Νέες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ έως τα Χριστούγεννα – Εκπτώσεις έως 25% στο εορταστικό τραπέζι

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους επικεφαλής ΣΕΒ και ΣΕΒΤ. Στο επίκεντρο η διεύρυνση των προϊόντων με μειωμένες τιμές, η προστασία των νοικοκυριών και η προετοιμασία ειδικού χριστουγεννιάτικου πακέτου.

Σε νέα φάση περνά η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ, με το υπουργείο Ανάπτυξης να επιδιώκει τη διατήρηση των μειώσεων έως το τέλος του 2026 και την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στην εθελοντική πρωτοβουλία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης επαναβεβαίωσαν, κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, τη συνέχιση της Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, Δέσποινα Τσαγγάρη, με την ανεξάρτητη αρχή να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη δημοσιοποίηση των νέων μειώσεων και στην προετοιμασία του εορταστικού πακέτου.

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά προετοιμάζονται για τους τελευταίους μήνες του έτους, με το κόστος των τροφίμων, της ενέργειας και της στέγασης να εξακολουθεί να επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Συμφωνία Θεοδωρικάκου με ΣΕΒ και ΣΕΒΤ – Στόχος περισσότερα προϊόντα

Η συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης είχε ως βασικό αντικείμενο τη συνέχιση και τη διεύρυνση της εθελοντικής πρωτοβουλίας.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δεσμεύθηκαν να πραγματοποιήσουν νέες διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις-μέλη τους, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθεί ένας ανανεωμένος κατάλογος προϊόντων, στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν τόσο επιχειρήσεις που είχαν ήδη ενταχθεί όσο και νέοι προμηθευτές.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη συμμετοχή των αλυσίδων στη συνέχιση της πρωτοβουλίας.

Η επιδίωξη του υπουργείου είναι να υπάρξει συνεργασία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τη βιομηχανία και τους προμηθευτές μέχρι το τελικό σημείο πώλησης.

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία είναι εθελοντική σημαίνει ότι η έκταση και το ύψος των μειώσεων εξαρτώνται από τις δεσμεύσεις των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν.

Περίπου 1.400 προϊόντα στο πρώτο δίμηνο – Τι αλλάζει από τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνάντηση, κατά το πρώτο δίμηνο εφαρμογής της πρωτοβουλίας, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συμμετείχαν περίπου 1.400 κωδικοί προϊόντων, χωρίς να υπολογίζονται τα σχολικά είδη.

Η νέα φάση θα διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη, καθώς τα σχολικά προϊόντα δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο.

Η αλλαγή συνδέεται με τη μεταβολή των εποχικών καταναλωτικών αναγκών.

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η έμφαση μεταφέρεται στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά που χρησιμοποιούν καθημερινά τα νοικοκυριά.

Ο νέος κατάλογος θα διαμορφωθεί μετά τις διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις και θα ανακοινωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού είχε γίνει αναφορά σε 1.740 κωδικούς συνολικά, αριθμός που περιλάμβανε ευρύτερες κατηγορίες προϊόντων.

Χριστουγεννιάτικο πακέτο με μειώσεις έως 25%

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η προετοιμασία ειδικού εορταστικού πακέτου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται στην τελική ευθεία των σχετικών προετοιμασιών, με στόχο να συμπεριληφθούν τρόφιμα που συνδέονται με το γιορτινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει προαναγγείλει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, οι μειώσεις σε επιλεγμένους κωδικούς θα μπορούν να φτάνουν ακόμη και το 25%.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν σημαίνει ότι όλα τα τρόφιμα ή όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ θα πωλούνται με έκπτωση 25%.

Αφορά επιλεγμένους κωδικούς που θα ενταχθούν στο ειδικό πακέτο, με τις τελικές τιμές και τη συμμετοχή των επιχειρήσεων να ανακοινώνονται στη συνέχεια.

Ο υπουργός είχε περιγράψει τη φιλοσοφία της παρέμβασης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΕΡΤnews:

«Έχω ζητήσει να προχωρήσουμε σε μια εκτεταμένη συνεργασία με την αγορά, ώστε, κοντά στις γιορτές, να υπάρξει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο με βασικά προϊόντα, που όλοι χρησιμοποιούμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Στόχος είναι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές μειωμένων τιμών κατά την περίοδο αυξημένων οικογενειακών δαπανών.

Πληθωρισμός τροφίμων: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται τα στοιχεία της Eurostat ως ένδειξη αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ετήσιος πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε:

  • Στο -0,4% τον Ιούλιο 2026.
  • Στο 0,1% τον Αύγουστο 2026.
  • Στο -0,2% τον Σεπτέμβριο 2026.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν σταθεροποίηση ή μικρή υποχώρηση των τιμών σε ετήσια βάση κατά τους συγκεκριμένους μήνες.

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει μια σημαντική οικονομική διάκριση.

Ο αρνητικός πληθωρισμός δεν σημαίνει ότι οι τιμές επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από το προηγούμενο κύμα ακρίβειας.

Σημαίνει ότι, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε μικρή μείωση.

Επίσης, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην εθελοντική πρωτοβουλία, καθώς επηρεάζεται από περισσότερους παράγοντες, όπως το κόστος παραγωγής, οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών, η ενέργεια και ο ανταγωνισμός.

Θεοδωρικάκος: «Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με μία μόνο παρέμβαση»

Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί συνδυασμό πολιτικών.

Σε προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του για την πρωτοβουλία, είχε αναφέρει:

«Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται, φυσικά, με μία μόνο παρέμβαση, χρειάζεται πολλές και συνεχείς».

Και είχε προσθέσει:

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ουσία: Οδηγεί σε πραγματικές, μετρήσιμες και ορατές μειώσεις τιμών, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του οικογενειακού προγραμματισμού».

Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή του, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επισημάνει ότι η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και η ενεργειακή κρίση περιορίζουν τα περιθώρια εφησυχασμού.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση των φαινομένων και των προβλημάτων, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η δική μας προσπάθεια και η παρεμβατικότητά μας».

Οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει ανοικτό το πεδίο πρόσθετων παρεμβάσεων εφόσον οι πιέσεις στην αγορά συνεχιστούν.

Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές ποια προϊόντα είναι φθηνότερα

Κρίσιμο στοιχείο της νέας φάσης θα είναι η ενημέρωση των καταναλωτών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή αναμένεται να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τους κωδικούς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης.

Στην προηγούμενη φάση, τα συμμετέχοντα προϊόντα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσα στα καταστήματα μέσω ειδικής σήμανσης, αλλά και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας «PosoKanei».

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει σημασία για τη διαφάνεια, καθώς επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τις τιμές και να αξιολογούν τις προσφορές.

Παράλληλα, η πραγματική εξοικονόμηση θα εξαρτηθεί από το πόσα από τα προϊόντα που αγοράζει ένα νοικοκυριό περιλαμβάνονται στον κατάλογο και από το ύψος της μείωσης σε κάθε περίπτωση.

Το στοίχημα για τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2026

Η παράταση της Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών αποτελεί μια νέα προσπάθεια συνεννόησης κυβέρνησης και αγοράς για τη συγκράτηση του κόστους βασικών αγαθών.

Η συμφωνία με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΤ και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ δημιουργεί το πλαίσιο για την επέκταση της συμμετοχής των επιχειρήσεων.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα κριθεί στην πράξη.

Το πρώτο ζητούμενο είναι πόσοι νέοι κωδικοί θα ενταχθούν στη λίστα.

Το δεύτερο είναι εάν οι μειώσεις θα διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας.

Το τρίτο αφορά την ουσιαστική επίδραση στο συνολικό κόστος των αγορών ενός νοικοκυριού.

Με το εορταστικό πακέτο να βρίσκεται υπό προετοιμασία, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος των παρεμβάσεων στα προϊόντα που θα έχουν αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου.

Η επόμενη κρίσιμη ανακοίνωση θα είναι η αναλυτική λίστα των προϊόντων και των μειώσεων, η οποία θα δείξει πόσο εκτεταμένη θα είναι η νέα πρωτοβουλία και ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος για τους καταναλωτές.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο