Ελλάδα

Αλκυονίδες: “Μπορούν να δώσουν σεισμό άνω των 6 ρίχτερ”, ανέφερε ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Αλκυονίδες: “Μπορούν να δώσουν σεισμό άνω των 6 ρίχτερ”, ανέφερε ο Γεράσιμος Χουλιάρας
Αλκυονίδες: Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει το εν λόγω ρήγμα.

Αλκυονίδες: Πολλή συζήτηση έχει προκληθεί μετά τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής, ο οποίος ταρακούνησε το λεκανοπέδιο και τις γύρω περιοχές. Καθημερινά, οι επιστήμονες ερευνούν το φαινόμενο και μεταφέρουν στους πολίτες τις εκτιμήσεις τους, όσον αφορά πιθανή μελλοντική δραστηριότητα, αλλά και το κυριότερο όλων, το αν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Χουλιαράς, στάθηκε στα ενεργά ρήγματα που “απειλούν” την Αττική, αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας, μιλώντας στην εκπομπή “Καλοκαίρι μαζί” του ΑΝΤ1.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι επιστήμονες έχουν στρέψει εξ ολοκλήρου την προσοχή τους στο ρήγμα της Πάρνηθας, που “έδωσε” τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής, 19 Ιουλίου. Σε ερώτηση για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ο κ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάποια δραστηριότητα, αλλά “έκρουσε” τον “κώδωνα” του κινδύνου για το μέλλον. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Δεν είναι στιγμή για τα χειρότερα σενάρια. Οι Αλκυονίδες μπορούν να “γεννήσουν” και σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ», για να συμπληρώσει πως κάθε χρόνο, σε κάποια περιοχή της χώρας σημειώνεται σεισμός ανάλογης δυναμικής.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση ετοιμότητας της Ελλάδας σε πιθανή εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου, υπογραμμίζοντας ότι: “Δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δεδομένου του ότι είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Κάτι που φάνηκε και στον πρόσφατο σεισμό της Αττικής. Μπορεί να ήταν της τάξεως των 5 Ρίχτερ, αλλά δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια. Κάτι που δεν έπρεπε να συμβαίνει”.

Η άποψη του Κωνσταντίνου Μακρόπουλου για τις Αλκυονίδες

Ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε την σεισμική του δραστηριότητα μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου. Υπογράμμισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητας διαφοράς εκατοντάδων ετών, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί μια σεισμική δόνηση σαν εκείνη του 1999.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Αθήνα κινδυνεύει από πιο μακρινούς κινδύνους αναφέροντας χαρακτηριστικά το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο, που έδωσε τον ισχυρότατο σεισμό του 1981, καθώς και το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Για το ρήγμα των Αλκυονίδων όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού δίνει σεισμούς κάθε 40 χρόνια. «Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments