Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια και τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Στέλιος Πέτσας: Ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια και τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
Στέλιος Πέτσας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στέλιος Πέτσας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα τους πολιτικούς συντάκτες, όσον αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν για τους πυρόπληκτους από την πυρκαγιά στο Μάτι, στη θλιβερή επέτειο του ενός έτους από το ξέσπασμά της. ‘Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, συμπληρώνεται ένα έτος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ο πρωθυπουργός παρέστη στο μνημόσυνο“, ανέφερε ο κ. Πέτσας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, προτού προχωρήσει στην παρουσίαση των δράσεων για όσους επλήγησαν: «Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη ένδειξη συμπάθειας και στήριξης. Η κυβέρνηση θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό”.

Τα 31 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν ώστε άνθρωποι με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, θεραπείες και ιατρικές παροχές. Συν τοις άλλοις, ανακοινώθηκε ότι οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αυτό αφορά 4.334 κατοίκους και το ποσό φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.

Για τα προβλήματα που χρονίζουν εκδίδονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα εξής τρία σημεία:

  • Περιέχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης.
  • Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, για ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των περιοχών στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΓ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.
  • Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η ευθύνη κατάρτισης ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου.

Τα πρώτα τρία νομοσχέδια

«Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεκινά μία νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με την πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή.

  • Για το επιτελικό κράτος θα έρθει στις 24 Ιουλίου, θα είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.
  • Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντως στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.
  • Επίσης, θα έρθει ένα διυπουργικό, το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments