Ελλάδα

Κάπνισμα τέλος: Άμεση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια

Κάπνισμα τέλος: Άμεση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια
Κάπνισμα τέλος: Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα στα δημόσια κτίρια, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη Μητσοτάκη - Κικίλια.

Κάπνισμα τέλος: Η σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια (υπουργού Υγείας) αλλά και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έβγαλε είδηση σχετικά με την απόφαση για άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια. Από εδώ και στο εξής, το κάπνισμα θα απαγορευτεί δια ροπάλου από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κτίρια, όπως τη Βουλή, τα υπουργεία, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί καθολικά τους επόμενους μήνες, ενώ ο πρωθυπουργός με τους κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη αποφάσισαν την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα του τσιγάρου, ενόψει φυσικά και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα, οι τρεις άνδρες συζήτησαν για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μάλιστα το θέμα σε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι πολίτες είναι πλέον πιο έτοιμοι από ποτέ για να αποδεχθούν την απαγόρευση του τσιγάρου σε κλειστούς και δημόσιους χώρους.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση θέλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τι αλλάζει; Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παραβάσεων εντός εξαμήνου.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημίας που δημιουργεί το ανεξέλεγκτο κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες… ακόμη σε παιδικές χαρές. Το 2018 καταγράφτηκαν στη χώρα μας 9.964 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (εκ των οποίων 7.862 άντρες και 2.102 γυναίκες) και πάνω από 8.300 περιστατικά ασθενών που διαγνώσθηκαν με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (π.χ. καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου και της στοματικής κοιλότητας).

Επιπλέον, συναφείς μελέτες περιγράφουν τις αντιφάσεις που «πνίγουν» τους δημόσιους χώρους από τον καπνό του τσιγάρου. Η χώρα μας κατατάσσεται 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ επιβάλλει από τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό, όντας 4η στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments