Διεθνή

Ισπανία: “Αδιέξοδο” στις στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Podemos

Ισπανία: “Αδιέξοδο” στις στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Podemos
Ισπανία: Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει οι συζητήσεις των Σοσιαλιστών και των Podemos μια ημέρα πριν τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ισπανία: Οι προοπτικές για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Podemos, μία μέρα πριν τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ισπανικό κοινοβούλιο, φαίνεται να λιγοστεύουν, αφότου μια κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις του ακροαριστερού κόμματος.

Αν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ δεν ψηφιστεί πρωθυπουργός αύριο Πέμπτη, η επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Μια ανώτερη πηγή των Podemos ανέφερε στο Reuters ότι: «Πηγαίνουμε για Σεπτέμβριο». Αν οι διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων αποτύχουν, και δεν υπάρξει κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωσαν αυτό στο Reuters. Η αυριανή ψηφοφορία στη βουλή θα πραγματοποιηθεί στις 14:30, τοπική ώρα και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε.

Ισπανία: Οι Podemos θα στηρίξουν Σάντσεθ μόνο αν μετέχουν στην κυβέρνηση

Θυμίζουμε πως το Unidos Podemos είχε ανακοινώσει πριν από περίπου μια εβδομάδα ότι οι υποστηρικτές του έδωσαν την έγκρισή τους να στηρίξει η ριζοσπαστική αριστερά τον Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία της Ισπανίας, μόνο όμως αν εκείνος δεχτεί τη συμμετοχή της στη μελλοντική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή είχε ενισχύσει την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ισπανία σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με το Podemos το 70% των μελών του που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα του Podemos για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Νωρίτερα σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θέλει τον ηγέτη του Podemos, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, στην κυβέρνησή του, όμως είναι ανοιχτός στη συμμετοχή άλλων μελών του κόμματος, με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments