Διεθνή

Συρία: Τραγικός ο απολογισμός από τους συρο-ρωσικούς βομβαρδισμούς

Συρία: Τραγικός ο απολογισμός από τους συρο-ρωσικούς βομβαρδισμούς
Συρία: Στους 103 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τους συρο-ρωσικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες 10 ημέρες.

Συρία: Οι βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων, αγορών και αρτοποιείων από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 103 αμάχους τις τελευταίες 10 ημέρες, ανάμεσά τους 26 παιδιά, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πρόκειται για μη στρατιωτικούς στόχους και φαίνεται απίθανο, δεδομένης της συστηματικότητας με την οποία γίνονται αυτές οι επιθέσεις, να πλήττονται κατά λάθος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ που σημειώνει την «προφανή διεθνή αδιαφορία» που επιδεικνύεται απέναντι στον απολογισμό των βομβαρδισμών αυτών.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών εχθροπραξιών στην βορειο-δυτική Συρία, όπου η επαρχία Ιντλίμπ και η γύρω περιοχή, που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις συμμάχους τους ρωσικές δυνάμεις, Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, η πρώην συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα), ενώ υπάρχει η παρουσία και άλλων ανταρτικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση από το τέλος του Απριλίου την επαρχία και τις παρακείμενες περιοχές που ανήκουν στις επαρχίες του Χαλεπίου, την Χάμα και της Λαττάκειας.

«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκατελείψει τα σπίτια τους από το τέλος του Απριλίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου, οι άνθρωποι φεύγουν κυρίως από το νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα. Καταφεύγουν σε σχετικά ήρεμες περιοχές, προς βορράν, σε ζώνες που βρίσκονται κοντά στην τουρκική μεθόριο και όπου υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Συρία: 5χρονη προσπάθησε να σώσει την αδελφή της από τα συντρίμμια

Δεν έχει τέλος η φρίκη του πολέμου στη Συρία, με τις ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου καταγράφηκε για μια ακόμα φορά από την τηλεοπτική κάμερα στο Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Αρίχα, προκαλώντας τον θάνατο πολλών αμάχων. Ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι μόλις πέντε ετών, το οποίο θυσιάστηκε για να σώσει την επτά μηνών αδελφούλα της μετά από τον βομβαρδισμό.

Μια από τις βόμβες ισοπέδωσε το σπίτι που έμενε η 5χρονη Ριχάμ με την οικογένεια της. Το σπίτι ισοπεδώθηκε και τον κοριτσάκι κρατούσε από την μπλούζα τη μικρή του αδελφούλα για να μην παρασυρθεί από τα ερείπια. Όλα έγιναν στα μάτια του πατέρας τους, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να προστατέψει τα παιδιά του που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, ενώ και η μητέρα τους έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Τις σοκαριστικές εικόνες έφερε στο φως το συριακό δίκτυο SY-24. Ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωτογραφία που δείχνει το κοριτσάκι να κρατά με το μικρό του χεράκι την αδελφούλα του, αρχικά, σύμφωνα με το BBC δεν μπορούσε να δει τίποτα λόγω της σκόνης και άκουγε μόνο τις φωνές των παιδιών και του πατέρα τους. Το 5χρονο κοριτσάκι πρόλαβε να κρατήσει την αδερφή του για αρκετή ώρα, μέχρι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όμως λίγο αργότερα η Ριχάμ υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ η αδελφή της νοσηλεύεται στην Εντατική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments