Οικονομία

Ψηφιακή σύνταξη: Επιταχύνονται οι διαδικασίες – Σύντομα διαθέσιμη η υπηρεσία

Ψηφιακή σύνταξη: Επιταχύνονται οι διαδικασίες – Σύντομα διαθέσιμη η υπηρεσία
Ψηφιακή σύνταξη: Θέμα χρόνου αποτελεί η έκδοσή της, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της διυπουργικής σύσκεψης του Σαββάτου.

Ψηφιακή σύνταξη: Η διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων… online. Η ψηφιακή σύνταξη θα βγαίνει μέσα από την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στη βάση του συστήματος “Μητρώο Πολιτών”. Όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας, ο τρόπος αυτός θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα τις πληροφορίες, προχωρώντας στην ψηφιοποίησή τους, ώστε να εκδίδεται αυτομάτως η ψηφιακή σύνταξη.

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί η ανάλογη διάταξη μέσω νομοσχεδίου, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ και πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το “Μητρώο Πολιτών”, την υπηρεσία που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεντρώνει δεδομένα από τα κατά τόπους ΚΕΠ, τους δήμους, τα ληξιαρχεία και άλλους φορείς.

Ο “ΑΤΛΑΣ” και τα πρώτα αποτελέσματα

Στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται επίσης και η αξιοποίηση του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”, το οποίο θα ψηφιοποιεί σταδιακά τις συντάξεις. “Με το σύστημα “ΑΤΛΑΣ”, το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο.

Τα πρώτα δείγματα των ψηφιακών συντάξεων θα έχουν φανεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα ανέρχεται περίπου στο 90%.

Οι δηλώσεις Βρούτση για το σύστημα “ΑΤΛΑΣ”

«Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εργασίας στον τομέα απονομής των συντάξεων ξεκινάει άμεσα» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και με την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι ο ριζικός ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι σε λιγότερο από έναν χρόνο και, συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα παίξει το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments