Ελλάδα

Επαμεινώνδας Κορκονέας: Πως “έσπασαν” τα ισόβια

Επαμεινώνδας Κορκονέας: Πως “έσπασαν” τα ισόβια
Επαμεινώνδας Κορκονέας: Πρώτο θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα η ποινή "χάδι" στον πρώην ειδικό φρουρό που με το όπλο του είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Πως "έσπασαν" τα ισόβια, πότε βγαίνει από τη φυλακή.

Επαμεινώνδας Κορκονέας: «Έσπασε» η ισόβια κάθειρξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Το δικαστήριο έκρινε μεν ένοχο τον ειδικό φρουρό της Αστυνομίας για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο», ωστόσο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» και βάσει του Ποινικού Κώδικα του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών. Η απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, τόνισε πως τέτοιες αποφάσεις οπλίζουν τα χέρια του επόμενου… Κορκονέα.

Πως “έσπασαν” όμως τα ισόβια του πρώην ειδικού φρουρού; Αν υπολογιστούν τα 11 χρόνια που έχει συμπληρώσει στη φυλακή ο Κορκονέας, καθώς και μεροκάματα που έχει κάνει ως έγκλειστος, τότε θα μπορούσε να ζητήσει άμεσα την αποφυλάκισή του. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε αθώο «λόγω έλλειψης δόλου» τον δεύτερο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη. Πρωτοδίκως, ο Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2011. Σε πρώτο βαθμό, ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κρατείτο στις φυλακές Δομοκού.

Φωτογραφία / EUROKINISSI

Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Μεθοδευμένη απόφαση που οπλίζει το χέρι κάθε Κορκονέα”

«Η απόφαση οπλίζει το χέρι του κάθε Κορκονέα», τόνισε η συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ποινή που επιβλήθηκε στον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την αθώωση του δεύτερου, Βασίλη Σαραλιώτη. «Μιλάμε για εν ψυχρώ δολοφονία», σημείωσε η δικηγόρος, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για περίπτωση από αυτές που τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι δράστες έδρασαν μαζί.

Βεβαίως ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι αυτός που όπλισε και πάτησε τη σκανδάλη και ο Σαραλιώτης είναι αυτός που τον συνέδραμε», υπογράμμισε αναφορικά με την αθώωση του συγκατηγορούμενου ειδικού φρουρού. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για μια απόφαση που «προκαλεί και προσβάλλει την νοημοσύνη όλων και, παράλληλα, κατήγγειλε μεθόδευση της.

Σύμφωνα με την οικογένεια Γρηγορόπουλου, η απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στο δικαστήριο ήταν «προδρολογημένη από τις 19 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινωνόταν η απόφαση, όμως εμφανίστηκε ένας δικηγόρος που ισχυρίστηκε ότι ασθένησε ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα. «Κατά την άποψή μας το έκανε ώστε να υπαχθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ζητήσαμε νέα ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο, καταγγέλλοντάς τον. Υπήρχε τότε εισαγγελική πρόταση ότι πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη αλλά είχε ενδεχόμενο δόλο. Εκτιμήσαμε ότι βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα υπήρχε μεθόδευση για να πέσει ο Κορκονέας “στα μαλακά” και επιβεβαιωθήκαμε, επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για τον Ιούνιο», σχολίασε.

Κληθείσα να απαντήσει στο αν ήταν το δικαστήριο που μεθόδευσε την απόφαση, ανέφερε ότι «στη μεθόδευση συμμετείχε το δικαστήριο, αποδεχόμενο να αλλάξει η σύνθεσή του, διότι από τις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτείτο ο αρχαιότερος εφέτης» και κατήγγειλε πως το δικαστήριο «απήγγειλε την απόφαση με άλλη σύνθεση χθες». «Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, με ένα χαρτί ασθένειας», τόνισε.

Ακόμη, αναφερόμενη στη μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημείωσε πως «αυτή η γυναίκα που της σκότωσαν το παιδί, αντιμετωπίστηκε σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη».

«Χθες ο εισαγγελέας έλεγε ότι η συμπεριφορά των κατηγορούμενων ήταν αντιδεολογική», ανέφερε. «Το χέρι του Κορκονέα το όπλισαν εκείνες οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί για μια σειρά γεγονότων αστυνομικής βίας. Το δικαστήριο όπλισε το χέρι του κάθε Κορκονέα», κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Έντεκα χρόνια πριν…

Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν ο Κορκονέας πυροβόλησε με το υπηρεσιακό όπλο του δύο φορές, στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, στοχεύοντας προς το μέρος όπου βρίσκονταν νεαρά άτομα. Η μία σφαίρα χτύπησε σε τσιμεντένια μπάλα στο οδόστρωμα και βρήκε στο στήθος τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ξέσπασαν τις επόμενες ημέρες ταραχές στην Αθήνα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, του δικαστηρίου που θα έκρινε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που βάρυνε τον Κορκονέα σε «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο» και να αθωωθεί ο Σαραλιώτης. Ακόμη, είχε αναφέρει στην αγόρευσή του ότι ο Γρηγορόπουλος ήταν «ο άτυχος της στιγμής» και ότι αποδεικνύεται για τον Κορκονέα ότι «δεν υπήρχε άμεσος δόλος να σκοτώσει τα άτομα που ήταν απέναντί του». Παράλληλα είχε τονίσει ότι ο ειδικός φρουρός «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητά του, την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της Αστυνομίας, και ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση, μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια, αντιυπηρεσιακή και αντιεπιχειρησιακή».

Στην πρώτη συνεδρίαση του Εφετείου, τον Δεκέμβριο του 2016, ερωτηθείς από την έδρα εάν είχε να κάνει κάποιο πρώτο σχόλιο, ο Κορκονέας εμφανίστηκε αμετανόητος. Είχε πει ότι είναι αθώος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο». Οταν έφθασε η ώρα της απολογίας του, φάνηκε να αλλάζει στάση. «Δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια η συγγνώμη, η λύπη αλλά και όλα όσα αισθάνομαι. Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω τα πάντα», είχε πει, ενώ η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε τη συγγνώμη του ανειλικρινή.

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η πολύκροτη δίκη. Η απόφαση αναμενόταν για τα μέσα Ιουνίου, ορίστηκε όμως νέα ημερομηνία λόγω ασθένειας του συνηγόρου υπεράσπισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments