Διεθνή

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Παρουσίασε χάρτη της τουρκικής ΑΟΖ που έφτανε μέχρι την Κρήτη

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Παρουσίασε χάρτη της τουρκικής ΑΟΖ που έφτανε μέχρι την Κρήτη
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε χάρτη με την τουρκική υφαλοκρηπίδα,η οποία έφτανε ως την... Κρήτη και κάλεσε την Ελλάδα για... συνεργασία ώστε να συνεχιστεί η ευημερία των δύο λαών.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Κίνηση – πρόκληση από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος στο πλαίσιο συνεδρίου στην Άγκυρα παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της χώρας του, συμπεριλαμβάνοντας εντός και την Κρήτη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε την ομιλία του σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε, ενώπιον των πρέσβεων της γειτονικής χώρας, ότι η επιθυμία της Άγκυρας είναι η επίτευξη αγαστής συνεργασίας με την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όμως, προχώρησε στην κίνηση – πρόκληση, παρουσιάζοντας έναν χάρτη ο οποίος “έδινε” στην Τουρκία όλη την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, φτάνοντας έως την Κρήτη.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας, μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μποντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του καζάν – καζάν, δηλαδή του win – win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ”, ανέφερε σχετικά ο Τούρκος υπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο.

“Η Ελλάδα κρατάει ελιά, αλλά και ξίφος”

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος».

«Με το μνημόνιο στενής συνεργασίας μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments