Διεθνή

Τουρκία: Νέο σχέδιο για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα – Σε επιφυλακή η Αθήνα

Τουρκία: Νέο σχέδιο για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα – Σε επιφυλακή η Αθήνα
Τουρκία: Η γειτονική χώρα σχεδιάζει να αρχίσει έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις η Αθήνα, που βρίσκεται σε επιφυλακή.

Τουρκία: Κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις στην ήδη “φορτισμένη” Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, η “TPAO”, σχεδιάζει να διεξάγει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάχει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο. Μάλιστα, η εταιρεία TPAO θέλει να αρχίσει τις έρευνες μετά τις 15 Αυγούστου, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους των γειτόνων “Ορούς Ρέι”, το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η Αθήνα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις αλλά και την τουρκική κινητικότητα, έχοντας καταστήσει με σαφήνεια στους Τούρκους τα όρια και τις “κόκκινες γραμμές”, θέλοντας να προλάβει εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν κι άλλο το κλίμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η χώρα μας βγήκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκλογές, οι αντιδράσεις των επιτελείων και των ιθυνόντων δείχνουν εξαιρετικά σταθερές.

Σε γενικό επίπεδο, οιΈλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να δώσει εντολή ανάπτυξης και τέταρτου τουρκικού πλοιαρίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ούτως ώστε να σφίξει κι άλλο τη “μέγγενη” γύρω από το νησί.

Νίκος Δένδιας: “Μη διαπραγματεύσιμα τα κυριαρχικά όρια της Ελλάδας”

“Δεν είναι ένας διάλογος με την Τουρκία από μηδενική βάση, διότι δεν μιλάμε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο. Και σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, βεβαίως, μπορούμε να συζητάμε με τους Τούρκους γείτονες μας” ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε: «Για μας πάντοτε έχει τεράστια σημασία η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ως πρόεδρος της κυβερνήσεως προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους».

Από εκεί και πέρα, επισήμανε ο κ. Δένδιας, «θα δούμε πού και με τι τρόπο οι Τούρκοι θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση». Απαντώντας στο αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και εν ευθέτω πλαισίω, κάνοντας γνωστό πως δεν έχουν γίνει προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments