Κόσμος

Χονγκ Κονγκ: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Χονγκ Κονγκ: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι από τις 9 Ιουνίου έχει συλλάβει 420 ανθρώπους, έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000 δακρυγόνα και περίπου 160 σφαίρες καουτσούκ.

Χονγκ Κονγκ: Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να «θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία» της πόλης, όπου το δίκτυο του μετρό παρέλυσε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις σε μια ημέρα γενικής απεργίας που σημαδεύτηκε από νέες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε και πάλι χρήση δακρυγόνων σήμερα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τα επεισόδια αυτά συνέβησαν στην πολυσύχναστη συνοικία Ουόνγκ Τάι Σιν, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει μια οδική αρτηρία. Η μητρόπολη, που βιώνει την πιο σοβαρή της πολιτική κρίση από τότε που πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, εδώ και πάνω από δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ύστερα από επεισόδια όλο το σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχής της πόλης, οι διαδηλωτές την ώρα αιχμής το πρωί της Δευτέρας(τοπική ώρα) συγκεντρώθηκαν σε πολλούς σημαντικούς σταθμούς του δικτύου μεταφορών για να αποκλείσουν τις πύλες των σταθμών του μετρό και να εμποδίσουν την αναχώρηση των τρένων.

Κάρι Λαμ: Οι κινητοποιήσεις ωθούν το Χονγκ Κονγκ στα όρια μιας «εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης»

Η Κάρι Λαμ, προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών στην άλλοτε βρετανική αποικία ωθούν την πόλη στα όρια μιας «εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κίνας. Η Λαμ έκανε τη δήλωση αυτή καθώς μεγάλα τμήματα του Χονγκ Κονγκ έχουν παραλύσει, με τεράστια προβλήματα στις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές, εξαιτίας γενικής απεργίας, έπειτα από ακόμη ένα Σαββατοκύριακο βίαιων επεισοδίων.

Η πόλη, σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας, που έχει επιστραφεί μεν στην Κίνα αλλά υπό τον όρο να συνεχιστεί η πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που εφαρμόζει το Πεκίνο, συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από κινητοποιήσεις. Η σπίθα που τις πυροδότησε ήταν ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, αλλά πλέον έχουν πάρει αντικυβερνητικό χαρακτήρα και έχουν κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό του συστήματος διακυβέρνησης. Η Λαμ εμφανίστηκε να υιοθετεί πιο απειλητικό τόνο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ταραχές «εν ονόματι ορισμένων διεκδικήσεων» πλέον «στρέφονται εναντίον του νόμου και της τάξης και ωθούν την πόλη (…) στα όρια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης».

Οι πολίτες, οι οποίοι παίρνουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, οφείλουν να «πουν όχι στο χάος και στη βία», πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες. Η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι από τις 9 Ιουνίου έχει συλλάβει 420 ανθρώπους, έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000 δακρυγόνα και περίπου 160 σφαίρες καουτσούκ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play