Οικονομία

Αττική Οδός: «Φρένο» στις αυξήσεις στα διόδια βάζει η κυβέρνηση

Αττική Οδός: «Φρένο» στις αυξήσεις στα διόδια βάζει η κυβέρνηση
Αττική Οδός: H εταιρεία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δύο αυξήσεις στα διόδια.

Αττική Οδός: Η κυβέρνηση και η Αττική Οδός καταλήγουν, όπως όλα δείχνουν, σε συμφωνία για το θέμα των διοδίων, με την αύξηση να παγώνει και τις τιμές να παραμένουν ίδιες. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κυρώσει στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτή εκπνέει στις 16 Αυγούστου και με αυτήν παγώνουν οι αυξήσεις που είχε ανακοινώσει η εταιρεία τον περασμένο Ιούνιο. Όπως φαίνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του πρώην υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη δεν θα χρειαστεί να κυρωθεί, αφού η νέα κυβέρνηση και η Αττική Οδός είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δύο αυξήσεις στα διόδια. Το ύψος της αύξησης επρόκειτο να ανέλθει σε 3,30 ευρώ από την πρώτη Ιανουαρίου 2020.

Κώστας Καραμανλής: «Η Αττική Οδός έχει βγάλει τα κέρδη της»

Την εκτίμηση ότι η Αττική Οδός έχει προ πολλού αποσβεστεί εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Σημείωσε δε ότι η αιτία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί στο Δημόσιο είναι οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, οι οποίοι ευνοούν τον ιδιώτη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της σύμβασης έναντι αναστολής αύξησης των διοδίων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην Αττική Οδό για την πρόσφατη απόφασή της να προχωρήσει σε αύξηση στις τιμές των διοδίων. «Κατά την άποψή μας, αυτός ο δρόμος έχει βγάλει τα κέρδη του. Όμως η σύμβαση παραχώρησης είναι δομημένη έτσι που στα χαρτιά φαίνεται ότι αυτό δεν έχει γίνει», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, για να αποδειχθεί αυτό, το Δημόσιο θα έπρεπε να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με την κοινοπραξία, κάτι που δεν επιθυμεί. «Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος σε μια νέα κυβέρνηση και να αυξάνει τα διόδια χωρίς καμία συνεννόηση. Δεν θα το επιτρέψουμε. Σε αυτή τη φάση, πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση», προσέθεσε.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής απέκλεισε διετή παράταση «κάτω από το τραπέζι» της σύμβασης της Αττικής Οδού, με αντάλλαγμα την αναστολή των αυξήσεων.

«Το 2024 το αργότερο λήγει η σύμβαση και θα βγει νέος διαγωνισμός», ανέφερε. Ερωτώμενος για τα ηλεκτρονικά διόδια, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός προχώρησε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των κοινοπραξιών στις οποίες έχει παραχωρηθεί η διαχείριση των διοδίων. «Πρέπει βέβαια να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους, που δεν θα το δεχθούν εύκολα, γιατί η κυβέρνηση προκήρυξε έναν διαγωνισμό χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις κοινοπραξίες, ο απόλυτος παραλογισμός», ανέφερε.

Διαβάστε Eπίσης