Video

Το 80% αποτυγχάνουν να λύσουν αυτό το IQ test τριών μόνο ερωτήσεων [vid]

Το 80% αποτυγχάνουν να λύσουν αυτό το IQ test τριών μόνο ερωτήσεων [vid]
Σκοπός του IQ test είναι να διακρίνει εκείνους που σκέφτονται πιο ορθολογικά.

Το Cognitive Reflection Test (Τεστ Γνωστικής Αντανάκλασης) έχει χαρακτηριστεί ως το συντομότερο τεστ IQ παγκοσμίως, καθώς έχει μόλις τρεις ερωτήσεις αλλά τα αποτελέσματα του είναιεντυπωσιακά. Το τεστ αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 2005 και τον ακαδημαϊκό ψυχολόγο Shane Frederick και δεν είναι όσο απλό φαίνεται.

Έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει την ικανότητα κάποιου να αγνοεί την αρχική-βιαστική απάντηση σε ένα φαινομενικά απλό ερώτημα. Δηλαδή διακρίνει εκείνους που σκέφτονται λίγο πιο αργά, αλλά πιο ορθολογικά. Όπως το λένε εξάλλου οι πανεπιστημιακοί, η δοκιμασία μετρά πόσο καλός είναι κάποιος στο να αγνοεί το Σύστημα 1 (τη διαίσθηση) για χάρη του Συστήματος 2 (την αναλυτική σκέψη). Για να τα καταφέρει κάποιος, πρέπει να περάσει χρόνο σκεπτόμενος την απάντησή του και να αγνοήσει την πρώτη του απόκριση.

Στην επιστημονική του εκδοχή, μετρά φυσικά και τον χρόνο αντίδρασης. Αλλά και την ορθότητα των απαντήσεων. Όταν σταθμιζόταν το 2003, ο ψυχολόγος βρήκε έκπληκτος πως ακόμα και κορυφαίοι φοιτητές του Χάρβαρντ και του Γέιλ τα έκαναν μαντάρα. Σήμερα μόλις το 17% όσων δοκίμασαν το τεστ πέτυχαν το τέλειο σκορ.

Το Τεστ IQ των 3 ερωτήσεων

  • Μια ρακέτα και ένα μπαλάκι τένις κοστίζουν συνολικά 1,10 ευρώ. Η ρακέτα κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από το μπαλάκι. Πόσο κοστίζει το μπαλάκι;
  • Έστω ότι 5 μηχανές χρειάζονται 5 λεπτά για να παράγουν 5 ρακέτες. Πόσο χρόνο χρειάζονται 100 μηχανές για να παράγουν 100 ρακέτες;
  • Μέσα σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι με νούφαρα. Κάθε μέρα, το κομμάτι αυτό διπλασιάζεται σε εμβαδόν στην επιφάνεια της λίμνης. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα ολόκληρη τη λίμνη, πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλύψουν την μισή επιφάνεια της λίμνης;

Οι απαντήσεις στο Τεστ IQ των 3 ερωτήσεων

  • 5 σεντς – Οι περισσότεροι απαντούν διαισθητικά 10 σεντς. Μια μελέτη Princeton έδειξε ότι όσοι απαντούν 10 σεντς είναι πολύ λιγότερο υπομονετικοί από εκείνους που απαντούν σωστά.
  • 5 λεπτά – Το ένστικτό σας μπορεί να σας “λέει” 100 λεπτά. Αλλά η κάθε μηχανή θέλει 5 λεπτά για να φτιάξει ένα μπαλάκι. Οπότε όσο θα ζητάμε τόσα μπαλάκια από αντίστοιχες μηχανές (π.χ. 100 μπαλάκια από 100 μηχανές) ο χρόνος θα παραμένει ίδιος.
  • 47 ημέρες – Οι περισσότεροι απαντούν 24 ημέρες. Η πρώτη αντίδραση του μυαλού είναι να διαιρέσει τον χρόνο στα 2, επειδή του ζητάμε να διαιρέσει και την επιφάνεια στα 2. Αλλά το εμβαδόν που καλύπτουν τα νούφαρα διπλασιάζεται κάθε μέρα. Οπότε όταν τα νούφαρα καλύψουν τη μισή λίμνη, την επόμενη θα την καλύψουν όλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments