Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη σκληρή του στάση, τονίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τη σκληρή του γραμμή όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επέλεξε να τονίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απάντησε έμμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος πρόεδρος, αμέσως μετά τη συνάντηση του με το τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ δήλωσε «όπως υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας με τον ίδιο τρόπο θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις έρευνες μας στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε. Και υποστήριξε πως «η Ευρώπη στην Κύπρο δεν υποστηρίζει την ισότητα αλλά έχει έρθει σε κατάσταση που υποστηρίζει την ανισότητα». Παράλληλα, ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει στον δικό της οδικό χάρτη για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο. «Τα πλοία μας για να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους με ασφάλεια είναι σε ετοιμότητα η αεροπορία και το ναυτικό μας και στην ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «αυτοί που στο παρελθόν προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το νησί με το αίμα των Τουρκοκυπρίων, σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις». Για το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν ανέφερε πως «σε περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από όσα έχουν συμβεί να ξέρουν πως δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

Τι είχε δηλώσει ο Μακρόν

«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Και πρόσθεσε: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments